MERS-virus (MERS-coronavirus, MERS-CoV)
Wat is het MERS-virus?
Het MERS-virus is een luchtweginfectie met het MERS-coronavirus en kan ernstige ademhalingsproblemen geven. Deze ademhalingsproblemen beginnen vaak met benauwdheid en hoesten, maar kunnen gaandeweg verhevigen tot een (dodelijke) longontsteking.
Het MERS-coronavirus, ook wel MERS-CoV, is een vrij nieuw type coronavirus dat zijn oorsprong in het Midden-Oosten vindt. Dit laatste zie je ook terug in de naam. MERS is namelijk een afkorting van Middle East Respiratory Syndrome en dat kun je vrij vertalen als ‘Luchtweginfectie uit het Midden-Oosten’.
Het MERS-virus lijkt op het SARS-virus, ook een coronavirus, dat in 2002 en 2003 in Azië opdook en vele slachtoffers maakte.
Oorzaak van het MERS-virus
Het MERS-virus lijkt van kamelen en dromedarissen te komen. Door contact met de beesten kun je met het virus besmet raken. Dit kan al als je in de buurt van een besmette kameel of dromedaris bent, maar ook door het eten van ziek kamelenvlees of het drinken van besmette melk. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) roept daarom reizigers naar het Midden-Oosten op om extra hygiënemaatregelen te nemen. Denk hierbij aan het dragen van mondkapjes en handschoenen.
Het MERS-virus kan ook van mens op mens overdragen worden. Gelukkig gebeurt dit nog maar zelden. Een gewoon coronavirus – dat een verkoudheid kan veroorzaken – verspreidt zich vochtdruppeltjes in de uitgeademde lucht. Diegene die deze vochtdruppeltjes inademt, kan besmet raken. Bij het MERS-virus lijkt de overdracht niet zo gemakkelijk te gaan. Hoe wel precies, dat moet nog onderzocht worden. Net zoals de overdracht van dier op mens.
Symptomen van het MERS-virus
Als je besmet bent met het MERS-virus, krijg je al vrij snel te maken met de volgende symptomen en verschijnselen:
- Koorts.
- Hoesten.
- Benauwdheid/kortademigheid.
- Ernstige ademhalingsproblemen.
- Soms diarree.
- Soms braken.
De luchtwegproblemen kunnen uitmonden in een zeer hevige longontsteking of ernstig nierfalen. Voor de zekerheid word je daarom opgenomen in het ziekenhuis. Dit geldt ook als je al verzwakt bent door een andere aandoening, omdat het ziektebeeld dan ernstiger is dan wanneer je gezond en fit bent. De MERS-infectie kan in dat geval soms overgaan, terwijl je nauwelijks iets van de klachten merkt.
Is het MERS-virus gevaarlijk?
Het MERS-virus is zeer gevaarlijk, vooral als je al met andere gezondheidsproblemen kampt. In dat geval leidt infectie met het virus vaak tot de dood. Ongeveer 30% van de geregistreerde MERS-patiënten komt te overlijden.
Deze informatie is gecontroleerd door: P. Schippers, arts