Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Hitteplan en tropenroosters: wat moet je weten?

dinsdag 25 juni 2019

Het nieuws staat aan en termen zoals ‘hitteplan’, ‘code geel of oranje’ en niet te vergeten ‘het tropenrooster’, slaan je om de oren. Wat is het verschil? En belangrijker, wat betekenen al deze termen voor jou?

Wat zeggen termen als hitteplan en tropenrooster eigenlijk?

Het tropenrooster wil zeggen dat scholen, maar ook ondernemers in bijvoorbeeld de bouw, hun werkzaamheden aanpassen aan de hitte. Voor de ene ondernemer zal dat betekenen dat ze een uur eerder beginnen om de hitte voor te zijn, voor de andere ondernemer betekent het werkzaamheden zoeken in een koele omgeving. Veel scholen die niet ingericht zijn op de hitte maken gebruik van het tropenrooster. En de kinderen? Die vinden een extra vrije middag met dit weer niet erg!

Het hitteplan is sinds 2006 door het RIVM in het leven geroepen om kwetsbare doelgroepen extra bescherming te bieden. Denk hierbij aan ouderen, mensen in zorginstellingen of mensen met een chronische ziekte. Als de temperatuur vier dagen boven de 27 graden blijft, worden gemeentes, maar ook de GGD en andere zorginstellingen opgeroepen een extra oogje in het zeil te houden voor deze risicogroepen.

Wat is dan nog de functie van code geel of oranje?

Het Nederlandse weerinstituut KNMI geeft codes af zoals geel of oranje bij extreme weersomstandigheden. Code geel betekent ‘wees alert’ er is mogelijk kans op gevaarlijke of extreme weersomstandigheden. Bij code oranje is er meer dan 60 procent kans op gevaarlijk of extreem weer.

Het hitteplan: dit kun je zelf doen

Samenvattend kunnen we zeggen dat zowel de kleurcodes, het hitteplan en het tropenrooster erop gericht zijn om de Nederlandse bevolking te waarschuwen voor extreme weersomstandigheden. Daarmee vragen ze niet alleen om hier zelf rekening mee te houden, maar ook om extra goed te letten op de kwetsbare mensen in onze samenleving.

Dit is wat jij kunt doen:

  • Zorg dat je voldoende drinkt.
  • Houd jezelf koel, zoek de schaduw op. Vermijd beweging tussen 12:00 – 16:00 uur.
  • Houd je woning zo koel mogelijk. Doe gordijnen en ramen dicht, zet zo mogelijk airco aan.
  • Kijk om naar kwetsbare mensen in de omgeving. Vraag of je iets voor hen kan doen, zoals een boodschap.
  • Bescherm jezelf tegen de zon, smeer je goed in. Zonverbranding is met deze temperaturen een reëel risico.

Bronnen: KNMI, RIVM

.
- Advertentie -
- Advertentie -