Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Eiwitgehalte in hersenvocht voorspelt Alzheimer

maandag 20 juli 2015 | Bron: VUmc.nl

Eiwitgehalte in hersenvocht voorspelt Alzheimer

De waarde van het eiwit neurogranine in het hersenvocht is belangrijk bij het vroegtijdig aantonen van de ziekte van Alzheimer. Dat blijkt uit onderzoek van arts-onderzoekers Maartje Kester van het VUmc. Het eiwit neurogranine is mogelijk betrokken bij de communicatie tussen de zenuwcellen en de hersenen.

Aan het 4-jaar durende onderzoek deden 162 mensen mee. Eén groep patiënten zonder medische afwijkingen, één groep patiënten met milde cognitieve achteruitgang (MIC) en patiënten met de ziekte van Alzheimer. Uit de resultaten blijkt dat het neurogranine gehalte in het hersenvocht hoger is bij Alzheimerpatiënten dan bij mensen zonder deze aandoening. Ook MIC-patiënten met hogere neurograninewaarde hadden meer kans om uiteindelijk Alzheimer te ontwikkelen.

Meer begrip voor Alzheimerpatiënten

Vroegtijdige signalering van Alzheimer geeft patiënten en hun naasten de mogelijkheid zich beter voor te bereiden op wat komen gaat. In de toekomst kan de aanwezigheid van het neurogranine eiwit in het hersenvocht mogelijk helpen bij het 'diagnosticeren, voorspellen en monitoren van de ziekte van Alzheimer’, zegt Kester. Dat draag bij aan meer begrip voor deze vorm van dementie.

.
- Advertentie -
- Advertentie -