Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Een derde van patiënten met dementie kan ziekte voorkomen

dinsdag 21 juli 2015 | Bron: Erasmusmc.nl

Een derde van patiënten met dementie kan ziekte voorkomen

Roken, diabetes en hoge bloeddruk zijn bij een derde van de patiënten met dementie de oorzaak van hun ziekte. Door deze risicofactoren te vermijden hadden de patiënten de ziekte kunnen voorkomen. Dat presenteren onderzoekers van het Erasmus MC vandaag op de internationale Alzheimer Association Conference in Washington op basis van gegevens van het grootschalige bevolkingsonderzoek Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek (ERGO) in Rotterdam.

Voor het eerst hebben onderzoekers van het Erasmus MC onderzocht hoeveel deze risicofactoren bijdragen aan de ziekte en of de bijdrage van deze factoren is veranderd de afgelopen decennia. Uit het onderzoek blijkt dat de invloed van de vermijdbare risicofactoren groter is geworden. “Dat is belangrijk om te weten, omdat dementie daarmee nog gerichter voorkomen kan worden”, zegt Arfan Ikram, neuro-epidemioloog van de afdeling Epidemiologie van het Erasmus MC. Bijna tienduizend ouderen in de Rotterdamse wijk Ommoord namen deel aan het onderzoek.

Hoge bloeddruk grootste boosdoener

De ERGO-studie volgt al 25 jaar Rotterdamse ouderen. Ikram vertelt over het onderzoek: “25 jaar geleden speelden met name roken en een laag opleidingsniveau de grootste rol en diabetes, cholesterol en hoge bloeddruk een kleinere rol bij de ontwikkeling van dementie. Gezamenlijk verklaarden deze risicofactoren toen bij 23 procent van de patiënten dementie. Uit een analyse over de laatste jaren blijkt nu dat dit aandeel is gestegen tot 30 procent. Met 16 procent is een te hoge bloeddruk de grootste boosdoener.”

Voorlichting, preventie en behandeling

Nu blijkt dat in het begin van de studie roken een grotere rol speelde bij de ontwikkeling van dementie dan tegenwoordig. Toen rookte 30% van de deelnemers, terwijl nu nog 10% rookt. Dit is volgens de onderzoekers mede veroorzaakt door betere voorlichting, preventie en behandeling. “Dit bewijst dat dementie te voorkomen is door de leefstijl aan te passen.”, aldus Ikram.

Meer over het onderzoek lees je in het wetenschappelijke tijdschrift BMC Medicine.

.
- Advertentie -
- Advertentie -