Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Een derde reumapatiënten ontwikkelt mentale klachten

donderdag 25 juni 2015 | Bron: Utwente.nl

Een derde reumapatiënten ontwikkelt mentale klachten

Een derde van de reumapatiënten kan niet goed leven met de aandoening. Zij ontwikkelen op lange termijn mentale klachten, zoals angst, depressieve klachten of het gevoel dat het leven zinloos is. Dat blijkt uit een langdurige studie van Roos Arends van de Universiteit Twente.

Het aantal Nederlanders met reuma neemt vermoedelijk toe in de komende jaren. Uit deze eerste langdurige studie blijkt dat reumapatiënten minder goed met hun aandoening omgaan dan gedacht. Daarom pleit Arends voor meer hulp voor reumapatiënten.

Reumapatiënten trainen

Arends ontwikkelde een speciaal educatief programma voor reumapatiënten. Daarbij trainen reumaverpleegkundigen patiënten om verschillende strategieën te hanteren. Zo kun je doorzetten, doelen aanpassen, opgeven en nieuwe alternatieve doelen vinden. Het doel is de juiste strategie in te zetten op het juiste moment. De eerste reacties over het programma zijn positief.

.
- Advertentie -
- Advertentie -