Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Depressie schadelijk voor hersenen

dinsdag 14 juli 2015 | Bron: Vumc.nl

Depressie schadelijk voor hersenen

Een depressie is schadelijk voor het brein. Depressies verschrompelen namelijk een specifiek hersengebied: de hippocampus. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van het VUmc, GGZ inGeest en de Universiteit van Zuid Californië.

Chronische depressie

De onderzoekers analyseerden hersenscans van bijna 9.000 deelnemers. Tot op heden was de hippocampus vooral bekend door zijn betrokkenheid bij ouderdomsziekten, zoals dementie. Nu blijkt dat de hippocampus ook verschrompelt bij mensen met een depressie. Het effect was vooral groot bij mensen met terugkerende of chronische depressiviteit.

Jong depressief

Een ander opvallend resultaat was dat bij jonge depressieve mensen de hippocampus sneller afbreekt. Zo hebben mensen die voor hun 21e levensjaar een depressie ontwikkelen, meer kans op verschrompeling in vergelijking met mensen die later depressief worden. Mogelijke oorzaken zijn volgens de onderzoekers bepaalde genetische profielen of een hoge mate van stress in de kinderjaren.

.
- Advertentie -
- Advertentie -