Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Campagne ‘typisch diabetes type 1’ toont impact ziekte

maandag 15 mei 2017 | Bron: Typischtype1.nl

Diabetes type 1

Diabetes type 1 kan enorm veel impact hebben op iemands leven, en dat wordt in Nederland te veel onderschat. Daarom lanceren het Diabetes Fonds, onderzoeksorganisatie JDRF Nederland en stichting DON (Diabetes Onderzoek Nederland) vandaag samen de campagne ‘typisch diabetes type 1’. Het doel van de campagne is het creëren van bewustzijn over de impact van diabetes type 1.

‘Typisch diabetes 1’-campagne

De campagne brengt Ronald, Heleen en Fleur in beeld. Fleur is de moeder van de tweejarige Teun, die is gediagnosticeerd met diabetes type 1. Ook Ronald en Heleen hebben deze ziekte. De campagne laat zien waar zij dagelijks mee kampen. Zo vertelt Fleur: “Mijn grootste angst is dat, ondanks dat we er zo hard voor strijden, we de complicaties niet tegen kunnen houden.” Ronald raakte zijn baan kwijt bij Defensie door de ziekte. Hij vertelt dat, ondanks dat mensen met diabetes type 1 één keer per dag insuline moeten spuiten, de ziekte de hele dag door wordt meegedragen. Diabetes type 1 heeft een groot effect op het lichaam. Het zicht van Heleen ging in twee jaar tijd van honderd naar vijf procent. Volgens Heleen is de ziekte ‘een echte sluipmoordenaar’. 

Je kunt het verhaal van Fleur en Teun, Ronald en Heleen bekijken op http://typischtype1.nl/.

Diabetes type 1 in Nederland

Ruim 100.000 mensen in Nederland hebben diabetes type 1. De ziekte begint meestal op jonge leeftijd en slaat volkomen willekeurig toe; iedereen kan het krijgen. Het is niet te voorkomen. Diabetes type 1 kan leiden tot blindheid, hartfalen en verlies van ledematen. Ondanks dat er veel aan gedaan wordt om een oplossing te vinden is diabetes type 1 niet te genezen.

.
- Advertentie -
- Advertentie -