Een aandoening is een verzamelnaam voor: symptomen, syndromen, klinische tekens, ziekten, handicaps en letsels
Wat is diabetes type 1?
Diabetes mellitus type 1 is een vorm van diabetes, ook wel suikerziekte genoemd. Diabetes type 1 is een ziekte waarbij de alvleesklier het hormoon insuline niet meer aanmaakt. Het lichaam heeft insuline nodig om de bloedsuikerspiegel te regelen. Insuline wordt gemaakt in cellen in de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier. Bij diabetes type 1 vernietigt het afweersysteem de cellen die de insuline aanmaken. We noemen diabetes daarom een auto-immuunziekte (het afweer- of immuunsysteem valt cellen in het eigen lichaam aan).
Diabetes type 1 werd vroeger in de volksmond weleens jeugddiabetes genoemd, omdat het vaak al op jonge leeftijd ontstaat. Ook peuters en kleuters kunnen diabetes type 1 krijgen. Toch komt diabetes type 1 op alle leeftijden voor. Diabetes type 1 komt veel minder vaak voor dan diabetes type 2: ongeveer tien procent van alle diabetespatiënten heeft diabetes type 1.
Oorzaak van diabetes type 1
Bij diabetes type 1 vernietigt het afweersysteem cellen in het lichaam die insuline aanmaken. Het is onduidelijk waarom het afweersysteem dit doet. De precieze oorzaak van diabetes type 1 is hierdoor onbekend. Erfelijkheid kan een rol spelen. Bij ongeveer vijftien procent van de patiënten komt diabetes type 1 ook in de naaste familie voor. Daarnaast komen uit onderzoek steeds meer factoren naar voren die mogelijk bijdragen aan het ontstaan van diabetes type 1 of daarmee in verband staan, zoals:
Virussen, met name enterovirussen die ook luchtweginfecties bij baby’s (tot 6 maanden) kunnen veroorzaken.