Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Waarom is een schone blaas belangrijk?

4.6 uit 5 - 236 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Een gezonde blaas is belangrijk om meerdere redenen. Je blaas is een opslagreservoir voor urine. Urine bestaat uit afvalproducten die door de nieren uit het bloed worden gefilterd. Het is een mengsel van water, zouten en andere stoffen (restproducten van de afbraak van bijvoorbeeld eiwitten, hormonen en geneesmiddelen). Soms zijn er ook cellen, bacteriën en kristallen te zien. Belangrijk is dat deze afvalstoffen goed worden uitgeplast. Als dat niet gebeurt, dan kun je gemakkelijker last krijgen van een blaasontsteking. De bacteriën in je blaas kunnen zich dan gaan vermenigvuldigen en zich aan je blaaswand gaan hechten. Blijf je hier te lang mee rond lopen, dan kan de blaasontsteking opstijgen naar je nieren. Er kan dan een nierbekkenontsteking ontstaan.

BuikOok om blaasstenen te voorkomen is het belangrijk je blaas voldoende leeg te plassen. Als afvalproducten in de urine kristalliseren, kunnen stenen in de blaas ontstaan. De meeste blaasstenen hebben een diameter van twee millimeter tot twee centimeter, sommigen zijn groter. Een kleine blaassteen geeft meestal geen klachten. Maar hoe groter de steen, hoe meer klachten je zult ervaren.

Beide aandoeningen – een blaasontsteking en blaasstenen – kunnen de bron zijn van een overactieve blaas. Zij zorgen voor een prikkelbare blaas, waardoor de aandrang groter wordt. Je moet telkens kleine beetjes plassen.  Een schone blaas en goede blaasweerstand is dan ook belangrijk om deze problemen te voorkomen.

Bekijk hier de tips voor een schone blaas

- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

4.6 uit 5 - 236 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 01-04-2022

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -