Een nierbekkenontsteking lijkt qua symptomen veel op een blaasontsteking, maar is ernstiger. In beide gevallen kun je last hebben van:
- troebele urine;
- soms lichtrode urine (bloed in de urine);
- pijn tijdens het plassen;
- kleine hoeveelheden plassen.
Bij een nierbekkenontsteking voel je je over het algemeen wel een stuk zieker dan bij een blaasontsteking. Je hebt dan vaak ook nog plotseling last van de volgende symptomen:
- hoge koorts;
- misselijkheid;
- last van rillingen;
- pijn in je rug of zij;
- overgeven;
- verwardheid (bij ouderen, dit kan komen door een delier).
Wil je weten of jouw symptomen kunnen wijzen op een nierbekkenontsteking? Gebruik onze symptomenchecker voor nierbekkenontsteking en kom erachter.
Verder wordt er onderscheid gemaakt tussen een acute en een chronische nierbekkenontsteking.
Acute nierbekkenontsteking symptomen
Bij een acute nierbekkenontsteking ontstaat in de meeste gevallen een plotselinge en hevige pijn, in je rug of zij, vlak boven de middel. De pijn zit meestal aan één kant en verplaatst zich langzaam naar beneden, richting je lies. Je hebt dan ook vaak last van koorts met koude rillingen en misselijkheid. Bovenstaande symptomen komen vaak heftig en pijnlijk op. Koorts hoeft niet altijd aanwezig te zijn. Vooral bij ouderen komt een nierbekkenontsteking nogal eens voor zonder dat er koorts optreedt.
Acute nierbekkenontsteking komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Het kan op elke leeftijd voorkomen, zelfs al in de kindertijd. Bij kinderen en baby's zijn de symptomen wel iets anders. Baby's zullen vaak last hebben van koorts, spugen, huilen en problemen met voeden. Kinderen hebben vaak last van koorts, pijn bij het plassen en troebele en niet aangenaam ruikende urine.
Chronische nierbekkenontsteking symptomen
Bij een chronische nierbekkenontsteking zijn de symptomen minder uitgesproken. Vaak heb je alleen last van vermoeidheid, hoofdpijn en een vervelend gevoel. Ook kun je je zwak voelen, veel dorst hebben en moeite hebben met plassen. Je hebt meestal geen koorts. Omdat je een chronische nierbekkenontsteking met weinig of zelfs geen klachten kunt hebben, is deze vaak lastiger te herkennen. Hierdoor kun je er ongemerkt een lange tijd mee rondlopen. Dit kan gevaarlijk zijn, want een nierbekkenontsteking gaat niet zomaar over. Het moet behandeld worden om blijvende schade aan de nieren te voorkomen. Raadpleeg daarom altijd een arts bij het vermoeden van een (chronische) nierbekkenontsteking.