Reizigersdiarree
Wat is reizigersdiarree?
Reizigersdiarree kenmerkt zich door dunne, waterige ontlasting die zich ongeveer drie keer binnen 24 uur voordoet. Meestal ontstaat het tijdens of net na een reis naar een (sub)tropische bestemming. In principe gaat het om een onschuldige aandoening. Mensen met reizigersdiarree lopen vooral een verhoogd risico op uitdrogingsverschijnselen. Daarom is het van groot belang voldoende te blijven drinken. 30 tot 50% van de reizigers krijgt wel eens te maken met deze vorm van diarree. Na twee tot vier dagen stopt reizigersdiarree meestal vanzelf.
Maagzuur speelt een belangrijke rol in het weren van bacteriën die reizigersdiarree veroorzaken. Mensen met een verminderde maagzuurproductie, bijvoorbeeld door een aandoening of door een behandeling met maagzuurremmers, hebben dus een verhoogd risico om reizigersdiarree te ontwikkelen. Zij hebben immers minder weerstand tegen eventuele binnendringers van het maag- darmstelsel.
Oorzaak van reizigersdiarree
Reizigersdiarree loop je meestal op in onhygiënische omstandigheden. Oorzaken kunnen verschillen:
- De E-coli bacterie: negen van de tien keer wordt reizigersdiarree veroorzaakt door een besmetting met de E-coli bacterie, bijvoorbeeld door het eten of drinken van besmet voedsel of water. De E-coli bacterie bevindt zich onder andere in menselijke ontlasting. Realiseer je dat besmet voedsel er doorgaans normaal uitziet, goed ruikt en prima smaakt. Ook verontreinigd water is een broeinest voor de E-coli bacterie (denk aan stilstaand water, ijsblokjes, kraanwater).
- Vreemde bacteriën: dit zijn andere bacteriën dan die we normaal gesproken in het darmkanaal tegenkomen.
- Pittig of kruidig eten: vooral als je niet gewend bent gekruid of pittig te eten, dan kan dit (reizigers)diarree veroorzaken.
- Parasieten: dit komt minder vaak voor.
- Maag- darmvirus.
Symptomen van reizigersdiarree
Reizigersdiarree gaat in ieder geval gepaard met:
- Dunne, waterige ontlasting.
Daarnaast kun je klachten hebben als:
- Buikkrampen.
- Buikpijn.
- Misselijkheid.
- Braken.
- Gebrek aan eetlust.
- Lichte koorts.
- Rommelend geluid in de darmen.
- Spierkramp en of spierpijn.
Diagnose van reizigersdiarree
Een officiële diagnosestelling is bij reizigersdiarree meestal niet nodig. De klachten stoppen binnen twee tot vier dagen. Worden de klachten na vier dagen nog niet minder of heb je te maken met koorts, buikpijn of bloederige diarree, dan kan het zijn dat er meer aan de hand is. Neem in dat geval contact op met een arts.
Het grootste risico bij reizigersdiarree is het optreden van uitdrogingsverschijnselen. Om uitdroging te voorkomen kun je bijvoorbeeld een oraal rehydratiemiddel (ORS) gebruiken. Meer tips lees je op de pagina behandeling van reizigersdiarree.
Laats bijgewerkt op 19 januari 2015
Deze informatie is gecontroleerd door: L. Heesterman, arts