Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Slikproblemen bij ouderen

4.4 uit 5 - 17 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Slikproblemen bij ouderen of problemen hebben met het gebit kan een gezond eetpatroon in de weg zitten. Maar hoe worden de slikproblemen bij ouderen veroorzaakt?

Oudere mensen

  • Doordat bij sommigen het strottenklepje in de luchtpijp niet goed afsluit, kan er eten in de luchtpijp terechtkomen. Normaal hoest je het eten op en is er niks aan de hand, maar de hoestreflex werkt niet altijd goed bij ouderen. 
  • Beschadigde zenuwen die betrokken zijn bij het slikreflex kunnen ook een oorzaak zijn van slikproblemen bij ouderen.
  • Spieren van de mond, tong en keel kunnen verzwakt zijn.
  • Ouderen met bepaalde aandoeningen kunnen ook last krijgen bij het slikken, zoals ouderen met neurologische aandoeningen (Parkinson, multiple sclerose), een tumor of bij ouderen die een beroerte hebben gehad.

Als je ook problemen hebt met je (kunst)gebit zorgt dit voor nog meer problemen, want dit kan naast het slikprobleem ook het kauwen in de weg zitten. Bij ouderen zijn dit veel voorkomende problemen. In overleg met de huisarts kan er in dit geval medische voeding worden overwogen zodat toch voldoende voedingsstoffen worden ingenomen.

Om naast medische voeding toch ‘normaal’ te kunnen eten, is het zaak om de oorzaak van de slikproblemen of kauwproblemen aan te pakken. Als de oorzaak bekend is, kan een logopedist begeleiding bieden. Ze helpen je bij het trainen van de spierfuncties. Daarnaast geeft de logopedist handige tips, zoals de houding tijdens het eten en hoe dik het voedsel moet zijn.

Dit dossier is goedgekeurd door dr. K. Vos, arts

- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

4.4 uit 5 - 17 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 01-04-2022

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -