Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Tips voor het voorkomen van (verdere) ondervoeding bij ouderen

4.4 uit 5 - 18 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Ondervoeding bij bejaarden en ouderen kan voorkomen worden. Ook als iemand al ondervoed is, kan er geprobeerd worden het probleem aan te pakken. Dit zijn enkele tips die kunnen helpen bij het voorkomen van ondervoeding bij ouderen:

  • Bereid een warme maaltijd samen met bijvoorbeeld een buurman of buurvrouw zodat taken als boodschappen, koken en afwassen verdeeld kunnen worden.
  • Sla geen maaltijden over. Is een ochtend-, middag- of avondmaal te veel om in een keer op te eten? Verdeel de maaltijden dan in tweeën.
  • Neem naast de drie standaard maaltijden per dag, ook gerust een paar kleine verantwoorde tussendoortjes. Fris-zure producten verhogen de eetlust. Drink daarom vaker vruchtensappen en zuivelproducten.
  • Bestel eten via een maaltijdservice of eet in de avond bij een buurt- of verzorgingshuis in de buurt
  • Door eten in een wok te bereiden scheelt tijd en afwas. Zoek de oorzaak van het eetprobleem en pak de oorzaak aan als dat kan. Wanneer dit bijvoorbeeld komt door slikproblemen, dan kan medische voeding een oplossing bieden.
  • Maak zoveel mogelijk gerechten klaar die je echt lekker vind, maar zorg ook voor afwisseling.
  • Neem de tijd bij het eten. Hierdoor wordt voeding beter in het lichaam opgenomen. Bekijk de mogelijkheden van mantelzorg.

De diëtiste is de aangewezen persoon om meer op maat gesneden voorlichting en begeleiding te geven bij voedingsproblemen.

Dit dossier is goedgekeurd door dr. K. Vos, arts

- Advertentie -
Verder lezen

Vond je deze informatie nuttig?

4.4 uit 5 - 18 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 01-04-2022

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -