Het Chronische Vermoeidheidsyndroom kan onderlinge relaties enorm veranderen en daar komen veel emoties bij kijken. Hieronder enkele emoties die kunnen spelen bij (de omgang met) mensen met ME/ CVS.
Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.
Het Chronische Vermoeidheidsyndroom kan onderlinge relaties enorm veranderen en daar komen veel emoties bij kijken. Hieronder enkele emoties die kunnen spelen bij (de omgang met) mensen met ME/ CVS.
Mensen met ME/CVS voelen zich vaak eenzaam en onbegrepen. Dat komt grotendeels omdat het Chronische Vermoeidheidsyndroom in de maatschappij nog steeds niet altijd wordt erkend als medische aandoening. Zij zien ME/CVS het als een ‘modeziekte’ die wellicht eerder een psychische aandoening is of ze denken zelfs dat de patiënt de ziekte heeft verzonnen of ook wordt wel eens gedacht dat hij of zij acteert. Alleenwonenden hebben een groter risico om zich eenzaam te voelen. Het is echter erg belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen en hulp in te schakelen als dat nodig is. Het is ook belangrijk dat je dingen blijft doen die leuk en belangrijk zijn voor jou. Op die manier kun je een eventuele depressie voorkomen.
De ziekte lijdt tot onbegrip, omdat ME/CVS een ‘onzichtbare ziekte’ is. Aan de buitenkant is namelijk weinig te zien dat er iets mis is met je. Dit kan er toe leiden dat je je schaamt voor de ziekte, omdat anderen de ernst er niet van inzien terwijl je ineens toch echt niet meer in staat bent om bijvoorbeeld een wandeling te maken. Het lijdt er ook toe dat je keer op keer weer moet uitleggen wat de ziekte dan met je doet en hoe dat je leven beïnvloedt.
Doordat jij lijdt aan ME/CVS krijgt je partner vaak te maken met een hulpbehoevende man of vrouw. Hij/zij is daardoor veel tijd kwijt aan het zorgen voor jou en het doen van huishoudelijke taken. Dit zorgt voor spanningen binnen je relatie . Vanwege alle veranderingen voelen sommige ME/CVS-patiënten zich vaak schuldig. Het is daarom belangrijk om veel te blijven praten met je partner en andere gezinsleden om op die manier naar oplossingen te zoeken.
Kinderen gaan vaak op hun eigen manier met tegenslagen om. Bespreek ook met hen wat jou mankeert en probeer evengoed leuke dingen met ze te doen. Het is belangrijk dat je voldoende energie overhoudt voor bijvoorbeeld het helpen met huiswerk, spelen, hobby’s en andere leuke activiteiten. Voor een kind is het belangrijk dat ze zich, ondanks je ziekte, nog steeds kind kunnen blijven voelen.
Vond je deze informatie nuttig?
Heeft deze informatie jou geholpen?
Pagina laatst aangepast op 13-05-2022
Gezondheidsplein is partner van onder andere Dokterdokter en Ziekenhuis. Wij werken samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten.
© 2022 Gezondheidsplein