Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Chronisch Vermoeidheidsyndroom en zwangerschap

4.1 uit 5 - 7 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Patiënten met ME/CVS zijn vaak tussen de 20 en 50 jaar oud, een levensperiode waarin veel mensen een gezin starten. Als je lijdt aan het Chronisch Vermoeidheidsyndroom is een gezin starten een lastige beslissing, zeker als je een vrouw bent. Ben je een vrouw met ME/CVS en wil je zwanger worden? Overweeg dan de volgende factoren:

Je huidige gezondheidstoestand

Chronisch Vermoeidheidsyndroom en zwangerschapAls je in de beginfase van de ziekte zit en dus pas sinds enkele maanden last hebt van de vermoeidheidsklachten, is het beter om de zwangerschap uit te stellen tot de klachten afnemen.

Je leeftijd

Wanneer je jonger bent dan 30 jaar hoef je je meestal geen zorgen te maken over je vruchtbaarheid. Na je 35ste neemt je vruchtbaarheid echter snel af.

Je sociale omgeving

Realiseer je goed dat je tijdens en vooral na de zwangerschap veel emotionele en praktische steun nodig hebt van je echtgenoot, vrienden of familie.

Toe- of afname van de chronische vermoeidheidsverschijnselen tijdens en na de zwangerschap

Driekwart van de vrouwen met ME/CVS had minder last van de ziekte tijdens de zwangerschap. Tijdens de weeën vlak voor de geboorte van je kind, kunnen de ME/CVS-symptomen ernstig verergeren. Dit houdt doorgaans aan tot vlak na de geboorte. Het is belangrijk om dit van te voren met je verloskundige te overleggen zodat je (energiebesparende)maatregelen kunt nemen om een ernstige terugval zoveel mogelijk te voorkomen.

Medicijngebruik

Sommige mensen met het vermoeidheidssyndroom slikken medicijnen zoals antidepressiva of vitamine B12. Zodra je zwanger bent is het belangrijk om je medicijngebruik te bespreken met je huisarts. In tegenstelling tot andere medicijnen, wordt het juist aangeraden om dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken vanaf het moment dat je zwanger wilt worden tot de 12e week van je zwangerschap. Het extra innemen van foliumzuur verkleint namelijk de kans op ernstige afwijkingen bij je nog ongeboren kind.

Verzorging na de bevalling

Zorgen voor je pasgeboren baby vraag zowel geestelijk als lichamelijk veel energie. Het is verstandig om eens met een andere moeder met ME/CVS te praten die deze ervaring al heeft gehad en u enige praktische tips kan geven.  Voor dit contact en uitgebreide informatie kun je contact opnemen met de ME/CVS-Stichting Nederland.

- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

4.1 uit 5 - 7 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 10-01-2018

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -