Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

ME/ CVS en geen energie

4.1 uit 5 - 7 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Mensen met ME/ CVS hebben beduidend minder energie om dingen te doen dan voordat ze de ziekte kregen. Dat vereist een aanpassing in 'energiemanagement'. Dit houdt in dat je beter naar je lichaam moet luisteren en dat je dus bewuster om leert gaan met de energie die je nog wel hebt. Probeer de vicieuze cirkel van hard werken, langdurig herstellen, weer hard werken, langdurig herstellen, etc. te doorbreken. Een handig hulpmiddel om inzicht te krijgen in energieslurpende activiteiten, is het bijhouden van een logboek.

Logboek van energieslurpende activiteiten

ME/ CVS en geen energieMet behulp van een logboek kun je inzicht krijgen in je energiemanagement. Gedurende enkele weken houd je al je activiteiten bij met een beschrijving hoe je je daarbij voelde. Het is belangrijk dat je alles opschrijft, dus ook dingen als douchen of de afwas doen. Sommige taken vergen namelijk meer energie dan je zelf had verwacht. Na verloop van tijd zul je ontdekken welke taken je het meest uitputten. Door deze taken vervolgens beter te plannen, kun je je energieniveau in balans houden en hoef je na zo’n taak minder lang te herstellen. Gun jezelf echter zo nu en dan ook leuke dingen, zoals een avondje uit. Het plezier en de positieve energie dat het oplevert, weegt soms op tegen de herstelperiode die daarop volgt. En door een goede planning kun je de herstelperiode aanzienlijk verminderen.

Beweging

Het is goed om in je energiemanagement ook rekening te houden met lichamelijke beweging. Want je conditie op peil houden is belangrijk voor iedereen, ook voor mensen met ME/CVS. Door lichamelijke inspanning onderhoud je je botten, spieren en je vitale lichaamsfuncties. Voor gezonde mensen geldt het advies om minimaal 30 minuten per dag te bewegen, maar dat is voor mensen met het Chronische Vermoeidheidssyndroom niet altijd haalbaar. Test daarom zelf uit hoeveel beweging jouw lichaam aankan en blijf binnen je grenzen om lange herstelperioden te voorkomen. Bij ‘beweging’ kun je denken aan mild sporten, maar ook wandelen, huishoudelijk werk en tuinieren zijn goed voor je lichaam. Als je nauwelijks energie hebt om te sporten, kun je ook yoga of stretchoefeningen doen. Met deze vorm van bewegen span en ontspan je beurtelings je spieren zonder dat het te uitputtend is.

- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

4.1 uit 5 - 7 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 29-09-2014

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -