Als diabetespatiënt moet je insuline inspuiten omdat je het zelf niet aanmaakt of omdat je er minder gevoelig voor bent. Er zijn verschillende soorten insuline, met allemaal hun eigen werking, die er samen voor zorgen dat je glucosewaarde niet te veel schommelt.
Humane insuline en insuline-analogen
Zo heb je humane insuline en insuline-analogen. Tot in de jaren tachtig moesten mensen met diabetes noodgedwongen gebruik maken van dierlijke insuline. Tegenwoordig wordt er insuline speciaal voor mensen (humane insuline) geproduceerd in een laboratorium. Het voordeel hiervan is dat de insuline beter aansluit op de eigenschappen van het menselijk lichaam en de menselijke cellen. Hierdoor werkt humane insuline beter dan dierlijke insuline.
Een nog recentere ontwikkeling is die van insuline-analogen. Deze worden ook in het laboratorium geproduceerd, met speciale aanpassingen, waardoor de werking van het middel nog beter aansluit aan de wensen en behoeften van mensen met diabetes.

Van ultrakort- tot langwerkende insuline
Ook heb je verschillen in de werkingsduur van de insuline. Zo gebruiken diabetespatiënten als basis (ultra-)langwerkende insuline. Langwerkende insuline kan tot 24 uur werken, waardoor je altijd een basishoeveelheid insuline in je bloed hebt. Hierdoor kunnen de lichaamscellen altijd glucose uit je bloed halen om te gebruiken als brandstof. (Half-)Langwerkende insuline wordt vaak ingespoten voordat je gaat slapen, om ervoor te zorgen dat je geen hyper krijgt gedurende de nacht.
Daarnaast heb je (ultra-)kortwerkende insuline, die zeer snel wordt afgegeven in het bloed. Kortwerkende insuline wordt ingespoten vlak voordat je gaat eten, om te voorkomen dat je een hyper krijgt door de glucose die je via de maaltijd binnenkrijgt. Ook kan kortwerkende insuline worden gebruikt om een hyper snel te onderdrukken.


Dit dossier is mede mogelijk gemaakt door onze partners
Bronnen: Volksgezondheidenzorg.info (1), Volksgezondheidenzorg.info (2), Stichting DIEP, Diabetes Fonds, Diabetesvereniging Nederland, Richtlijn "Behandeling van acute ontregeling van diabetes mellitus", Stichting Farmaceutische Kengetallen, Federatie Medisch Specialisten, EADV-Richtlijn ‘Het toedienen van insuline met de insulinepen’ (2017).