Een preventief medisch onderzoek maakt je bewust van eventuele gezondheidsrisico’s en geeft handvatten waarmee je aan de slag kunt. Daarnaast kunnen ziekten (in een vroeg stadium) worden ontdekt. Bij veel aandoeningen vergroot vroegtijdige diagnose de kans op een succesvolle behandeling en genezing. Jij bepaalt wat je wilt laten onderzoeken en daar heb je geen verwijzing voor nodig van de huisarts.
Het is wel belangrijk om je te realiseren dat je hierdoor geconfronteerd kunt worden met een ongunstige uitslag. Ook kan er iets anders gevonden worden dan je zocht of verwachtte, wat kan leiden tot onrust. Daarnaast biedt een preventief medisch onderzoek geen garantie voor je gezondheid in de toekomst. Het is dan ook belangrijk om goed na te denken voordat je een dergelijk onderzoek ondergaat wanneer er geen aanwijsbare reden voor is.
Risicoprofiel
Of een preventief medisch onderzoek zinvol is, kun je samen met je huisarts bepalen aan de hand van je risicoprofiel. Op basis hiervan kan je huisarts vaststellen of je extra risico loopt op veelvoorkomende aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Je huisarts kijkt hiervoor onder andere naar:
- Je leeftijd en geslacht
- Je medische voorgeschiedenis
- Aanwezigheid van (erfelijke) aandoeningen binnen je familie
- Je leefstijl: onder andere je voedingspatroon en lichamelijke activiteit
- Je alcohol- en tabakgebruik
- Je BMI en middelomtrek
- Je bloeddruk en cholesterolgehalte