Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Rol partner en familie bij angst en fobie

3.5 uit 5 - 4 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Wanneer je iemand in je directe omgeving kent die last heeft van een angst of fobie, is dit ook lastig voor jou. Hoe ga je bijvoorbeeld om met de angst die iemand heeft? Is er iets waardoor je de persoon in kwestie kunt helpen?

Hieronder vind je een aantal tips over hoe je het beste om kunt gaan met iemand die lijdt aan een angst of fobie:

  • Luister naar de ander en neem het probleem serieus! Door te zeggen dat je het niet snapt en al je logica los te laten op de ander, bereik je het tegenovergestelde. Accepteer dat jij het probleem niet begrijpt en het ook niet kunt oplossen. De persoon in kwestie begrijpt de angst ook niet, maar zit er wel mee. Houd er rekening mee dat goedbedoelde adviezen dikwijls averechts werken.
  • Vraag aan de betreffende persoon of en hoe je hem kan helpen. Let wel, het mag nooit jouw probleem worden en helpen doe je in alle redelijkheid.
  • Vraag soms of de tenen nog ontspannen zijn. Wanneer de tenen zijn gekromd, dan krijgen de longen een seintje en gaan wat verkrampen.
  • Het beste is om de ander er op te wijzen als iemand aan het staren is. Zodra iemand voor zich uit staart of omlaag staart, wordt ruimte gegeven aan de angst en dit moet voorkomen worden.
  • Let op je eigen grenzen. Neem niet alles over van de persoon en let erop dat je ook nog dingen voor jezelf doet. Lucht ook je eigen hart bij anderen.
  • Vraag aan de behandelaar hoe je het beste kunt omgaan met de angst of fobie.
  • MindTuning geeft speciale workshops voor ouders/partners van mensen met een angst, fobie of burn-out. Zij zijn namelijk deel van de oplossing.
- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

3.5 uit 5 - 4 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 13-10-2015

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -