Misverstanden over de kater
Ondanks dat niemand zin heeft in een kater, zijn we ook wel een beetje klaar met al die goed bedoelde maar niet zo effectieve anti-kater tips. Van de 40 wetenschappelijk onderzochte remedies, bleken bijna geen enkele effectief. Gezondheidsplein zet de 4 grootste misverstanden over anti-kater tips op een rijtje.
Misverstand 1. Alles door elkaar drinken vergroot de kans op een kater
Dat is nooit aangetoond. Het gaat om de hoeveelheid alcohol die je nuttigt. Heb je de neiging om veel te drinken, dan kan het helpen om met sterk te beginnen. Dat zit zo: neem je eerst een stevige cocktail en ga je daarna over op bier, dan heb je de neiging om minder snel door te drinken. Omgekeerd kan je alcoholinname versnellen als je van licht alcoholisch naar zwaar alcoholisch overstapt.
Misverstand 2. Een paracetamol voor het slapen gaan vermindert de klachten
Dit is geen aanrader. Het helpt maar een paar uur, en is dus waarschijnlijk al uitgewerkt voordat je wakker bent. Een grote hoeveelheid paracetamol kan bovendien je lever frustreren, en die heeft het toch al zo druk. Wil je toch iets innemen tegen de hoofdpijn, neem dan bij het opstaan liever een aspirine of ibuprofen. De combinatie van alcohol en paracetamol is namelijk slecht voor je lever en nieren.
Misverstand 3. Het helpt om 's ochtends verder te gaan met drinken
Als je alcoholist wilt worden, dan is dit misschien een goede raad. In alle andere gevallen: niet doen. Je krijgt namelijk de meeste katerklachten (hoofdpijn, misselijkheid) op het moment dat er geen alcohol meer in je bloed zit. Door 's ochtends weer te gaan drinken, stel je dit moment alleen maar uit. Maar van uitstel komt in dit geval geen afstel.
Misverstand 4. Koffie helpt niet tegen een kater
Je vochtgehalte aanvullen tijdens het drinken van alcoholische dranken of bij een kater is belangrijk. Dit kan met water, maar bijvoorbeeld ook met dranken die cafeïne bevatten, zoals koffie en thee. Er wordt vaak gedacht dat cafeïne vochtafdrijvend is, maar dit blijkt niet zo te zijn. Koffie vult dus ook je vochtgehalte aan. Zeker als je hebt overgegeven, is het van belang dat je voldoende vloeistof binnenkrijgt.