Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

7 kenmerken waaraan je een alcoholverslaving herkent

4.3 uit 5 - 158 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Een alcoholverslaving herkennen is niet eenvoudig. Mensen die verslaafd zijn aan alcohol kunnen dit vaak erg goed verbergen, omdat zij zich ervoor schamen. Toch zijn er wel een aantal kenmerken waaraan je een alcoholprobleem kunt herkennen:

  1. Liegen over het alcoholgebruik en ontkennen dat er een probleem is, als je hem of haar ermee confronteert. 
  2. Afsluiten van gevoelens.
  3. Verslaafden hebben steeds meer alcohol nodig om hetzelfde effect te bereiken.
  4. Ontwenningsverschijnselen wanneer er niet gedronken wordt.
  5. Veel tijd besteden aan het verbergen van het alcoholprobleem. Met smoesjes en leugens wordt opvallend gedrag verantwoord, zoals waarom er zo’n alcohollucht in huis hangt. Ook van het verstoppen van de drank wordt een ware sport gemaakt. Sommigen zetten de flessen in de stortbak van de wc, anderen gieten de alcohol over in een als frisdrank gelabelde petfles.
  6. Een man verslaapt zichVerwaarlozen van hobby’s en sociale contacten (enige hobby en vriend is de fles). Alcoholverslaafden isoleren zich vaak van hun omgeving. Ze nemen geen contact op en komen afspraken niet na. 
  7. Het gebruik gaat steeds meer invloed krijgen op je dagelijks functioneren en tot problemen leiden. Denk hierbij aan: ochtend drinken, aanrijdingen, verslapen, problemen op het werk, etc.
- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

4.3 uit 5 - 158 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 04-04-2022

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -