Behandeling van psoriasis is gericht op het verminderen van de klachten. Genezen van psoriasis is nog niet mogelijk. Hoe de behandeling eruit ziet is afhankelijk van de ernst van de psoriasis. Het eerste stadium van de behandeling bestaat vaak uit zelfzorg: een crème of zalf van de drogist. In het tweede stadium geeft de huisarts advies. Bij een milde vorm zullen dit niet-medicamenteuze adviezen zijn, zoals het vermijden van stress, roken en drinken. Daarnaast kan de huisarts medicatie voorschrijven om de klachten te verminderen of zelfs te laten verdwijnen. Vaak gaat het om lokale behandeling met corticosteroïden of vitamine-D-preparaten om de ontsteking te remmen. Als het om ernstiger vormen van psoriasis gaat, dan worden deze therapieën gebruikt als aanvulling op de verdere behandeling.
Wanneer een behandelplan wordt opgesteld, wordt ook gekeken naar beperkingen tijdens dagelijkse activiteiten, zoals werk, sport en vrije-tijdsbesteding, door psoriasis De plek van de psoriasis, zoals handen, gezicht of de genitaliën, kunnen namelijk een grote negatieve invloed hebben op sociale en relationele contacten.
Gemiddeld heeft iemand met psoriasis vier verschillende behandelingen nodig voordat de huid verbetert. De volgende vormen van behandeling kunnen worden besproken met de huisarts:
Crème of zalf voor psoriasis
Deze lokale behandeling is meestal voldoende voor mensen die weinig klachten hebben. Ongeveer de helft van de patiënten ziet een verbetering, in sommige gevallen verdwijnen de plekken zelfs. Meestal is dit effect tijdelijk.
Verwijzing naar een dermatoloog
In sommige gevallen is een behandelplan met een huisarts niet voldoende en wordt er een verwijzing gegeven voor een dermatoloog. Een dermatoloog is gespecialiseerd in huidziekten.
Systemische behandeling
Dit wil zeggen: medicijnen in de vorm van tabletten of injecties, met stoffen die de psoriasis onderdrukken. De medicijnen komen via het bloed in de huid terecht. Vraag je arts naar de verschillende mogelijkheden. Hij of zij kan je advies geven over de beste opties voor jouw specifieke situatie.
Lichttherapie
Bij mensen die matige tot ernstige psoriasis hebben, kan lichttherapie met ultraviolet licht als behandeling geadviseerd worden. De lichttherapie onderdrukt de ontstekingsreactie in de huid. Vaak wordt lichttherapie gecombineerd met een lokale behandeling. Er zijn twee vormen van lichttherapie. Bij UVB-straling wordt gebruik gemaakt van ultraviolet B-licht. Hierbij is het gedeelte van het natuurlijke zonlicht waar je van kunt verbranden eruit gefilterd. Een alternatief is een PUVA-behandeling. Hierbij wordt ultraviolet A-straling gecombineerd met extra medicatie.
Lichttherapie kan als dagbehandeling (vaak in combinatie met zalven, crèmes en zoutbaden) in een kliniek worden ingezet, of je kunt het thuis toepassen. Lichttherapie is geen langdurige behandeling. De gebruikte UV-stralen kunnen namelijk schadelijk zijn voor de huid.
Biologicals
Biologicals (natuurlijke medicijnen) voor psoriasis remmen eiwitten die betrokken zijn bij ontstekingen en celgroei. Op lange termijn kunnen biologicals klachten verminderen tot wel 90% of meer. Je komt in aanmerking voor deze behandeling als je een middelmatige tot ernstige vorm van psoriasis hebt, en als lichttherapie en systemische medicatie niet helpen. Biologicals kunnen dan langdurig gebruikt worden en in sommige gevallen kun je er volledig symptoomvrij van worden.
Homeopathie en natuurlijke geneeswijzen
Bij milde vormen van psoriasis kan het nuttig zijn je te verdiepen in natuurlijke geneeswijzen. Vaak heeft het zin om homeopathie in te zetten naast systemische behandeling. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van fytotherapie, waarbij je plantaardige thee, tincturen of zalven inzet. Ook zijn er kuurbehandelingen in de vorm van klimaattherapie.