Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Behandel jij je wonden met calendula?

Calendula is een uit de middeleeuwen afkomstig kruidengeneesmiddel. Het is een populair eerstehulpmiddel bij snij-, schaaf- en brandwonden. Het helpt littekenvorming te verminderen. In wondbehandeling is calendula een collega van het kruid arnica. Calendula is goedkoper dan arnica en dat is tevens de reden dat calendula in de kruidenhandel vaak door gaat voor arnica.

Calendula wordt uitwendig gebruikt bij huidontstekingen, slecht helende wonden, verbrandingen en eczeem. Tevens wordt het als gorgelmiddel gebruikt bij ontstekingen in mond- en keelgebied. Inwendig wordt calendula gebruikt bij galproblemen en krampen van het spijsverteringskanaal, als urineverdijvend middel, ter bevordering van de menstruatie en tegen leverklachten.

Gebruik jij calendula? Wat zijn je ervaringen met dit 'wondermiddel'? Behandel jij er alleen je wonden mee? Of gebruik je het ook nog tegen andere kwaaltjes? 

Terug naar het begin

Reacties

 • Jefre

  09 juli 2019 13:30

  Jullie schrijven calendula mag op open wonden. Dit mag absoluut niet.
  Wondbehandeling | Vereniging Homeopathie

  Calendula officinalis, goudsbloem, wordt in de homeopathie toegepast als ontstekingsremmer. Arnica montana mag nooit uitwendig toegepast worden op open wonden.

  • PM

   04 mei 2019 21:40

   Calendula komt in verschillende varianten voor, maar niet elke versie doet wat ervan verwacht wordt. Ik zelf prefereer de zalf boven iedere andere vorm van calendula. Wel breng ik het op een andere manier aan dan wordt aangeraden. Ik dek de wond (die niet meer bloedt) geruime tijd af met een flinke hoeveelheid zalf. Hier overheen doe ik een pleister of gaasje. Zodoende blijft het wondoppervlak afgesloten met de zalf, wat het herstel bevordert en ontstekingen voorkomt of indien al aanwezig bestrijdt. Op basis van 40 jaar ervaring met calendula zalf ben ik van mening dat er voor wondherstel geen beter middel is.

   • Janneke H

    12 december 2018 00:48

    Hallo, ik gebruik alleen Goudsbloemzalf met de basis van adeps suillus. Ik heb ook Agrimoniezalf ontdekt met de basis van adeps suillus en ik denk dat die beter is dan Calendulazalf.

    • suzan

     26 januari 2018 17:04

     Ik gebruik calendula zalf bij mijn huisdieren wanneer deze hotspots hebben of wondjes. Het wordt ook gebruikt bij paarden en zorgt ervoor dat hun vacht zwart blijft. Bij mijn hond en bij paarden wordt de vacht lichter of zelfs wit na een wond. Calendula zalf zorgt ervoor dat dit niet gebeurt.

     • Yvonne

      01 januari 2018 22:10

      Al jaren wordt in ons gezin calendulan gebruikt. Het verzacht wondjes en de kans op littekens neemt af.

      • jacob

       03 oktober 2017 09:23

       Ik heb al zeker 20 jaar een tube callendula in huis voor ongelukjes. Gelukkig maar, want een brandwond heb je zomaar op gelopen. Grotere brandwonden bij klussen, en kleinere bij bijvoorbeeld koken in de keuken, vet spetter.
       Smeer het erop, je voelt meteen verlichting, na enkele minuten ben je de wond al vergeten.

       • Selintje

        24 maart 2017 09:03

        Hey!

        Hoe gebruik je het? Door middel van de bloem zelf te kopen? Zo ja, waar koop je dat hier in België? Ik lees op internet vaak dat het als olie verkocht word of als verzorgingscrème.. maar dit is niet goed genoeg veronderstel ik.

        • Monika

         25 november 2016 01:38

         Helpt calendula ook tegen open wonden tgv acne sie opengekbrabt is?

         • Sahasrara

          20 juli 2016 19:38

          Ik heb gisteren mijn eigen calendula zalf gemaakt o.b.v. avocado olie met enkel natuurlijke ingrediënten. Ik ben er echt heel tevreden over. Ik had mijn benen geschoren en daarna dun ingesmeerd met de zalf. Mijn benen zijn mooi glad zonder puntjes van het scheren. Ik heb het idee dat blauwe plekken sneller verdwijnen.

          • Liselot

           05 juli 2016 12:51

           Ik heb zojuist een flesje Calendula gekocht bij de apotheek ter verzorging/verzachting van een brandwond (niet open). De crème zou verkoelend werken en verzachten. De substantie is zeer waterig en het werkt absoluut niet verkoelend. Ook niet op een niet-verbrande huid. Erg duur product voor wat het zou moeten doen.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -