Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Behandeling van leverkanker

Goedgekeurt icoonInformatie goedgekeurd door Dr. G.D. Zielinski
5 uit 5 - 8 beoordelingen
Beoordeling icoon8 mensen vonden deze informatie nuttig

Behandeling van leverkanker vindt bij voorkeur plaats in een expertisecentrum. Over het algemeen kan de arts besluiten tot onder andere de volgende behandelingen bij leverkanker:

  • Operatie. Als het mogelijk is, wordt al het kwaadaardige weefsel uit de lever verwijderd. De lever heeft veel reservecapaciteit en ook veel herstelmogelijkheden. Als het achterblijvende stuk lever groot en gezond genoeg is, dan kan het reststuk de functie van de lever uitvoeren en kan de lever uiteindelijk ook weer aangroeien.
  • Bij leverkanker worden tegenwoordig soms ook zogenaamde doelgerichte medicijnen gebruikt. Een van deze doelgerichte medicijnen remmen onder andere de aanmaak van nieuwe bloedvaten, waardoor de bloedvoorziening van de tumor af kan nemen. Deze middelen kunnen echter ook effecten op andere (gezonde) cellen hebben.
  • Bestraling. Bij bestraling wordt de levertumor met een hoge dosis straling behandeld. Het doel is om de kankercellen zoveel mogelijk straling te geven, maar het omliggende gezonde leverweefsel zo weinig mogelijk. 
  • SIRT (ook radioembolisatie genoemd). SIRT is een vorm van inwendige bestraling tegen levertumoren. Bij de SIRT-behandeing worden miljoenen kleine radioactieve bolletjes (SIR-Spheres genaamd ) direct aan de levertumoren afgegeven. De interventieradioloog maakt een klein sneetje in de liesslagader en leidt tot in de lever een katheter (een flexibel buisje) door de slagader. De SIR-Spheres dienen ze via deze katheter toe. Hierdoor wordt de bestraling direct aan de levertumoren afgegeven en komen deze radioactieve bolletjes nergens anders terecht. Het toedienen van deze radioactieve bolletjes gebeurt onder plaatselijke verdoving. De bolletjes laten de tumoren krimpen en verlengen de overleving van de patiënten met behoud van kwaliteit van leven. Na een nacht in het ziekenhuis kun je weer naar huis. Deze behandeling is ook effectief als de leverkanker het gevolg is van uitzaaiingen van andere vormen van kanker zoals darmkanker
    SIRT wordt tegenwoordig vergoed door de verzekering. 
  • TACE (Transarteriële chemoembolisatie). Bij TACE wordt een medicijn (chemotherapeuticum) toegediend in een slagader van de tumor. Door het medicijn lopen kleine deeltjes vast in het stroomgebied van de slagaderlijke takjes. Dit veroorzaakt een verstopping. Door de afname van zuurstof en voedingsstoffen kunnen de tumorcellen beschadigd raken, en de opname van het medicijn wordt vergroot. Ook is de concentratie van het medicijn bij de tumor vergroot door de tragere bloedstroom, waardoor het effect ervan toeneemt. 
  • RFA (Radiofrequentie ablatie). Bij een RFA-behandeling worden naalden beeldgestuurd ingebracht, zodat de juiste positie kan worden bereikt. De naald is aangesloten op een generator die door een radiofrequente wisselstroom trillingen in de cellen veroorzaakt. Met de warmte die ontstaat, worden de cellen gedood.  Op de plaats waar de cellen werden gedood ontstaat littekenweefsel.  

Pagina laatst aangepast op 30-12-2019

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Deze informatie is gecontroleerd door:

Vond je deze informatie nuttig?

5 uit 5 - 8 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -