Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

De oorthermometer, hoe nauwkeurig is het?

Je kind is niet lekker en je wilt zeker weten of hij of zij een verhoging heeft. Er zijn dan verschillende manieren om de temperatuur te meten. Een manier die steeds meer gebruikt wordt, is de oorthermometer.

Deze is net zo nauwkeurig, zo niet nauwkeuriger, dan de 'ouderwetse' thermometer. Het oor is uitermate geschikt om een goede temperatuurmeting te doen, omdat de gehoorgang makkelijk toegankelijk is en direct reageert op veranderingen in lichaamstemperatuur. Het trommelvlies, waar de meting wordt gedaan, krijgt dezelfde bloedstroom als het centrum voor de temperatuurregeling in de hersenen (de hypothalamus). Je bent dan verzekerd van een nauwkeurige en snelle meting. Door de korte meettijd en de makkelijke plaats vereist het een minimale medewerking van het zieke kind. Het wordt daarom vaak gebruikt bij kleine kinderen.

Hoe meet jij de temperatuur? Welke manier heeft de voorkeur? Hoe nauwkeurig zijn de verschillende manieren? 

Terug naar het begin

Reacties

 • An

  20 december 2019 00:24

  Steeds meet ik een aantal keer achter elkaar links en rechts in het oor en steeds meet ik tot rond 2 graden of iets meer verschil. De oortermometer die ik heb gekocht bij de apotheek is dus onbetrouwbaar. Vraag mij af of andere oormeters dan wel betrouwbaar zijn.

  • top

   01 november 2019 02:44

   Het grootste nadeel van een oorthermometer in vergelijking met rectaal is de invloed van bijvoorbeeld gehoortoestellen. Direct na het verwijderen van het gehoortoestel is de temperatuur namelijk nog wat hoger, het zelfde geldt wanneer je op het oor hebt gelegen.

   • Srj v biene

    20 mei 2019 20:37

    Ik meet mijn temperatuur altijd rectaal, mag niet in mijn oor van het ziekenhuis. Toen ik laatst in het ziekenhuis lag is mijn temperatuur drie keer via mijn oor gemeten. Het was toen niet nauwkeurig dus wilden ze het rectaal proberen, maar bij de vierde keer meten in mijn oor ging het toch goed. Over het algemeen vind ik de oor thermometer niet voldoende nauwkeurig.

    • Anna

     06 juli 2018 06:17

     Ik ben zelf momenteel ziek. Griep koorts etc. Met het tempen via het oor verschilde het per keer zo veel dat ik het niet vertrouwde. Van 37,8 naar 41,4 naar 40,8 naar 39,7.
     Toch maar rectaal getempt. 39,9. Ik blijf erbij dat rectaal het betrouwbaarste is.

     • Clasina

      04 augustus 2017 14:32

      Vraag: van de kno-arts hoorde ik dat ik kalk op mijn trommelvliezen heb, waarschijnlijk als gevolg van veel verkoudheden e.d. In hoeverre heeft die kalk invloed op het meten van de temperatuur bij koorts? Voor zover ik weet vindt de meting plaats d.m.v. het contact van het beschermkapje van de thermometer en het trommelvlies. Heeft die "kalkaanslag" invloed op meting?

      • achthoven

       25 juli 2017 01:05

       Gisteren bij weekendarts in het ziekenhuis geweest. Vroeg direct of ik mijn temperatuur gemeten had en op welke manier, want oorthermometer beschouwde ze als onbetrouwbaar. Later even gecontroleerd, zat twee graden verschil in!

       • Suzie

        05 oktober 2016 20:34

        Gewoon een thermometer tussen de billen, is zo gepiept toch? Altijd zo gedaan vroeger, vind het niet vervelend. Dit blijft mijn voorkeur hebben omdat een oorthermometer niet betrouwbaar is.

        • Vincent

         12 oktober 2016 11:54

         Beste Suzie,
         Kun je mij vertellen op basis van welke wetenschappelijke artikelen jij je mening hebt gevormd?

         • Bella

          18 januari 2020 19:07

          Hallo Vincent, wellicht beantwoord dit onderzoek je vraag?

          https://www.ntvg.nl/artikelen/de-oorthermometer-geen-goede-vervanger-van-de-rectale-thermometer/volledig

        • Rita

         23 september 2016 18:37

         Ik heb ook meestal verhoging (38,5) met de oorthermometer. Bij de andere gezinsleden is het verschil tussen metingen of de meting in linker- en rechteroor ook zo groot dat de thermometer totaal onbruikbaar is. Zo'n thermometer zou niet verkocht mogen worden! Weggegooid geld!

         • Ellen

          12 september 2015 14:39

          Ik begrijp er niets van... bij iedereen uit ons gezin geeft de oorthermometer de juiste temperatuur aan en bij mij altijd verhoging (38.2 gemiddeld). Als ik rectaal meet, is mijn temperatuur normaal. Ik heb in het verleden ook met de oorthermometer normale temperaturen gehad, maar de laatste weken dus niet.

          • Marieke

           25 februari 2015 13:51

           Ik heb zelf onlangs een oorthermometer gekocht omdat ik het zo'n gedoe vind om altijd rectaal te meten. Heb al heel wat beschermhoesjes verbruikt want heb er wel even mee moeten oefenen. Het is vooral een indicatie of mijn kind verhoging of koorts heeft. Bij oorpijn gebruik ik hem niet natuurlijk (of alleen in het niet pijnlijke oor) en je moet hem ook niet in het oor gebruiken waar het kind net nog op lag te slapen, maar anders meet ik meestal ook nog beide zijden. Mijn zoontje vindt het een geweldig ding en wordt dus ook niet belast met een meting. Is hij echt goed ziek en wil ik echt nauwkeurig meten dan kan ik altijd nog rectaal meten, maar dat is niet altijd nodig. Oefenen met dat ding en dan kan het best.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -