Oren
Bouw van de oren
Je oren bestaan grofweg uit drie delen:
- Je uitwendige oor.
- Je middenoor.
- Je binnenoor.
Het uitwendige oor
Je uitwendige oor bestaat uit een je oorschelp en je gehoorgang. Geluid komt via je gehoorgang bij je trommelvlies terecht.
Het middenoor
Je middenoor is een met lucht gevulde ruimte. In deze ruimte vind je ook drie botjes, ook wel gehoorbeentjes genoemd, namelijk:
- Hamer.
- Aambeeld.
- Stijgbeugel.
Deze drie botjes zijn betrokken bij het horen van geluiden.
Het binnenoor
Je binnenoor bestaat uit het slakkenhuis. Het slakkenhuis is spiraalvormig en met vocht gevuld en geheel bekleed met kleine haarcellen. Deze haarcellen zijn belangrijk bij het doorgeven van signalen naar je hersenen.
Functie van de oren
Je oren zijn betrokken bij één van de vijf zintuigen, namelijk horen. Verder bevindt zich in je oren je evenwichtsorgaan.
Werking van de oren
Als geluid van buiten aankomt, dan komt het via je gehoorgang bij je trommelvlies. Het geluid zorgt ervoor dat je trommelvlies in beweging komt. De trillingen van je trommelvlies zorgen er op hun beurt voor dat je gehoorbeentjes in beweging komen. De gehoorbeentjes geven het geluid in de vorm van trillingen vervolgens versterkt door aan het vocht in je slakkenhuis. De haarcellen bewegen mee in de beweging van het vocht en geven deze informatie aan je hersenen. Uit de bewegingen van de haarcellen kunnen je hersenen vervolgens een geluid waarnemen.
Problemen met de oren
Een oorontsteking kan zich zowel in de gehoorgang (uitwendige oorontsteking), net achter het trommelvlies (middenoorontsteking) en in binnenoor (binnenoorontsteking) bevinden.
Soms kan een oorsmeerpropje een verstopt oor veroorzaken. Dit wordt door de huisarts opgelost door je oren uit te spuiten.
In zeldzame gevallen komen oorpoliepen of oorkanker voor.
Bovendien kun je slechthorend of doof zijn.