Hoewel HAE niet te genezen is, is een behandeling erg belangrijk. Zo kun je aanvallen voorkomen en, wanneer ze toch plaatsvinden, behandelen. Een onbehandelde HAE-aanval kan zelfs vijf dagen aanhouden! Maar een normaal leven leiden ondanks deze aandoening is zeker mogelijk. Door de technologische ontwikkelingen worden de producten steeds veiliger.
Er zijn verschillende therapieën beschikbaar op basis van de behandeling van het tekort aan het eiwit C1-remmer. We onderscheiden de recombinante humane C1-remmer en C1-remmers uit bloedplasma. De meest recent goedgekeurde therapie is een recombinante humane C1-remmer. Hieronder een overzicht van de beschikbare therapieën in Nederland:
- Recombinante humaan C1-esteraseremmer (toedieningsvorm: intraveneus). Dit medicijn wordt gebruikt bij de behandeling van een HAE-aanval bij adolescenten (vanaf twaalf jaar) en volwassenen. Op dit moment lopen er klinische studies om de mogelijkheid te onderzoeken of het middel ook preventief en voor kinderen te gebruiken is. Dit middel wordt verkregen uit de melk van transgene konijnen, waardoor bij bekende of vermoede allergie voor konijnen dit product niet gebruikt mag worden. Het theoretische risico op overdracht van ziekteverwekkers (virussen, prionen) is uitgesloten, omdat het niet op giften van bloeddonoren gebaseerd is.
- Uit bloedplasma verkregen C1-esteraseremmer (toedieningsvorm: intraveneus). Dit medicijn is geschikt voor zowel het voorkomen als het behandelen van een HAE-aanval bij adolescenten en volwassenen. Dit middel is gebaseerd op giften van bloeddonoren, waardoor het theoretische risico bestaat op overdracht van humane pathogene stoffen (virussen, prionen).
- Tranexaminezuur (toedieningsvorm: oraal). Dit medicijn wordt gebruikt bij de behandeling het voorkomen van een HAE-aanval bij kinderen, adolescenten en volwassenen. Het is niet bekend of het tijdens de zwangerschap of borstvoeding gebruikt mag worden.
- Synthetische androgenen (toedieningsvorm: oraal). Deze medicijnen zijn wel geschikt om HAE-aanvallen te voorkomen, maar niet geschikt als behandeling van een acute aanval. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven mogen deze medicijnen niet gebruiken. Langdurige profylactische behandeling in kinderen dient vermeden te worden, in verband met mogelijke hormonale effecten.
- Bradykinine-antagonist (toedieningsvorm: subcutaan). Dit medicijn wordt gebruikt bij de behandeling van een HAE-aanval voor volwassenen (vanaf achttien jaar). Als je borstvoeding geeft, mag je tot twaalf uur na de laatste toediening geen borstvoeding geven. Informeer je arts als je dit middel in combinatie met een angiotensineconverterendenzymremmer (ACE-remmer) wil gebruiken.
Bronnen: Pharming Group, Huidarts.com, Farmacotherapeutischkompas.nl, Hae-qe.nl, UMC Utrecht