Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Heb jij last van heimwee? 

Kinderen hebben er meer last van dan volwassenen: heimwee. Als je last van heimwee hebt, verlang je naar dat wat geweest is. 

Er zijn verschillende redenen om heimwee te hebben. Vroeger tijdens een logeerpartijtje, omdat je liever bij je moeder wilde zijn. Heimwee naar je de stad of het land waar je opgegroeid bent, heimwee naar andere tijden of heimwee naar thuis omdat je op vakantie bent. Deze vormen van heimwee komen vaak voor.

Heimwee vertoont een aantal symptomen waaronder eet- en slaapproblemen, hoofdpijn en vermoeidheid, aanhoudende gedachten over thuis en negatieve gedachten over hier en nu, eenzaamheid, angst en depressieve gevoelens. Meestal geldt: hoe verder weg, des te groter de heimwee. Mensen die emotioneel stabieler en extravert zijn, er meer op uit trekken en contacten leggen, hebben minder kans op heimwee. Als ze heimwee krijgen, dan zijn ze er ook weer sneller van af. Maar het kan iedereen overkomen en is zeker niet kinderachtig.

Heb jij weleens heimwee? In welke situaties heb (of had) je er last van? En belangrijker: wat doe je tegen dit vervelende gevoel?

Terug naar het begin

Reacties

 • Adrie

  13 april 2019 18:49

  Ik ben drie jaar geleden verhuisd en heb last gekregen van zware heimwee. Ik weet niet meer wat ik ertegen kan doen.

  • Fem

   01 maart 2019 05:34

   Ik zit nu al een maand in Australië voor een stage van totaal 6 maanden (dus nog 5 maanden te gaan). Ik heb de gehele maand al heimwee en weet niet wat ik moet doen. Ben radeloos. Wil eigenlijk naar huis maar wil ook niet deze kans weggooien. Stage is leerzaam maar in mijn hart ben ik niet gelukkig. Thuis ben altijd heel close met mijn ouders, zus en vriend geweest. Deze grote verandering is erg zwaar voor mij. In het begin zelfs paniekaanvallen gehad, nu alleen nog constante angst en ontzettende heimwee. Iemand tips? Is het verstandig om naar huis te gaan en studievertraging op te lopen?

   • Adrie

    24 april 2019 18:50

    Ga naar huis en kies voor je gezondheid. Ga thuis iets anders doen, dan zit je binnenkort weer lekkerder in je vel.

   • Isa

    01 januari 2019 22:37

    Ik heb gescheiden ouders en ik ben veel liever bij mijn moeder. Als ik weg ga dan laat ik wel wat traantjes vallen en als ik er dan weg ben krijg ik heimwee.

    • Irishboy

     28 november 2018 06:09

     Ik heb al vanaf mijn vijfde zo'n verschrikkelijke heimwee naar Ierland, maar ik woon al vanaf mijn geboorte in Nederland. Nu zijn er inmiddels al emigratieplannen, maar het is zo gek om zo'n leven te hebben. Weet iemand misschien wat het betekent, want ik voel me sowieso altijd al anders dan anderen, maar het wordt met de dag alleen maar erger. Please help!!!

     • Anoniem

      31 oktober 2018 21:08

      Hoi,
      Ik heb precies hetzelfde. Ik vind het heel apart, want ik heb heimwee terwijl ik thuis ben.
      Als je een reactie hebt, kan je die dan ook aan mij aangeven?

      • Demy

       31 oktober 2018 21:06

       Hallo,
       Ik heb altijd al last van heimwee gehad.
       Ik ben nu vijftien jaar en ik ben pas met familie op vakantie geweest en ben nu weer thuis, maar het aparte is dat ik nu heimwee heb naar dat land en me familie terwijl ik juist nu thuis ben.

       • Anoniem

        11 augustus 2018 17:23

        Hey,

        Ik ben een meisje van 13 jaar. Ik heb nu denk ik al een half jaar heimwee. Laatst had ik een zomerkamp van 5 dagen (samen met mijn beste vriendin) waar ik helaas maar 1 dag heb kunnen blijven, omdat ik zo’n heimwee had.

        • Jopie

         30 juli 2018 07:28

         Wat heb ik een last van mijn altijd al aanwezige heimwee. Dit jaar gaat voor het eerst een van de kinderen niet mee op vakantie. Ik vraag me af of ik wel kan genieten als ik zelf met m'n echtgenoot en de andere kinderen op vakantie ga. Ik zie er huizenhoog tegenop. Gun uiteraard m'n kind z'n eigen vakantie, maar de leegte die ik voel... Ik val er zelfs vanaf terwijl ik daar normaal veel meer moeite voor moet doen.

         • Callie

          18 juli 2018 12:29

          Jeemig ja,

          Veel herkenbare verhalen!

          Na veel toenemende klachten w.o. maag- 'hart-' en buikpijn weer eens gaan goochelen op heimwee. Naast het fysieke, voel ik in die maag- en hartstreek een hunkering naar mijn oude omgeving en de mensen daar.

          Ik ben veel op pad gegaan, ook een keer alleen 3 maanden naar Nieuw Zeeland en kon dat alleen omdat ik v.t.v. wist dat ik weer terug kon. Na 3 maanden ontdekte ik dat ik niet bepaald het type wereldreiziger ben :-/ Ook geen (saaie?) huismus maar meer een Geluksvogel die graag thuis is ;-)

          Ik woon maar 25 minuten van mijn geboortedorp en toch.....

          Hier ga ik ook geen echt vaste verbindingen aan dus tijd om eens open en eerlijk te gaan kijken wat hier aan de hand is.

          • Roosje

           16 november 2017 18:05

           Ben verhuisd naar Nederland vanuit Aruba voor mijn kinderen, maar ik voel me totaal ongelukkig hierover. Ik durf het ook tegen niemand te zeggen, want ze zouden zeggen dat ik overdrijf, maar ik voel me echt somber. Ik heb geen eetlust, ik heb huilbuien, ben snel geïrriteerd door kleine dingen. Zou het zijn dat ik heimwee heb? Is het verstandig dat ik doorzet voor mijn kids of kan dit slecht verlopen? Kan iemand die ook zoiets meemaakt mij raad geven alstublieft? Ik ben ten einde raad.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -