Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Ben jij gestopt met roken om COPD-klachten te verminderen?

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van COPD, zoals erfelijke factoren, een stoffige werkomgeving, contact met giftige stoffen of luchtvervuiling. Toch is roken de belangrijkste veroorzaker van COPD. 

Omdat deze aandoening nog steeds niet te genezen is, is het dan ook voor iedereen van groot belang om niet te roken. Hoewel de longen van COPD-patiënten al aangetast zijn, wil dat niet zeggen dat er verder niets meer aan te doen is. Door te stoppen met roken, voldoende te bewegen en daarnaast de juiste medicatie te gebruiken kunnen de klachten van COPD-patiënten vaak sterk worden verminderd.

Wat doe jij om je COPD-klachten te verminderen? Sport jij bijvoorbeeld of ben jij andere medicijnen gaan gebruiken? 

Terug naar het begin

Reacties

 • Joris1963

  19 januari 2020 13:54

  Na ruim 35 jaar roken ben ik nu ruim 2 jaar geleden gestopt met sigaretten (pakje per dag) en overgestapt op de e-smoker.. Ook deze heb sinds 2 maanden niet meer aangeraakt. Nu krijg ik steeds meer last van mijn COPD/ astma. Stikbenauwd dagelijks en moe...geen heftige hoestbuien of vies slijm... Pufjes helpen maar heel even. Morgen laat ik een longfoto maken. Ik ben als de dood dat ik longkanker heb.

  • Gretha

   07 december 2019 17:00

   Ben net sinds 01-12-2019 gestopt met roken, maar ervaar sindsdien heel veel benauwdheid.
   Ben daarvoor al bij de huisarts geweest en er is een longfoto gemaakt, die nu verder onderzocht moet worden.
   Ben nu 62 jaar en heb 50 jaar gerookt. Weet sinds 2009 dat ik COPD heb en astma. Door die extra benauwdheid valt het mij zwaar tegen. Maar ik zet nu door omdat het van mijn lichaam gewoon moet en ik niet met een zuurstof flesje wil lopen.
   Dit gaat mij nu lukken.
   Eindelijk tabletten (met varenicline) gekregen en heb een rookcoach.
   Niet via de huisarts, maar gewoon via google.

   • Joke

    19 januari 2020 08:28

    Gretha, hoe is het nu een maand verder met de benauwdheid? Ben op dezelfde datum gestopt maar voel me nog steeds benauwder dan voorheen.

   • Anita

    26 juni 2019 15:52

    Ik heb last van lichte COPD maar wel matige longemfyseem. Ik ben een jaar geleden begonnen met Champix begonnen maar ik kreeg hier depressieve klachten van. Ik gebruik het nu een jaar en minder met roken maar ik wil er helemaal mee stoppen, ik heb geen last meer van kortademigheid en benauwdheid. Welke nicotinepleisters of andere middelen raden jullie mij aan om te gebruiken?

    • Chrissie

     04 maart 2019 20:15

     Ik rookte vanaf mijn 15e levensjaar, inmiddels ben ik eind oktober 2018 op 56-jarige leeftijd gestopt na de diagnose van 1 bloedvat vernauwing van het hart. Eind november 2018 gedotterd en een Stend geplaats. Gelukkig ben ik ook heel m'n leven een sportman geweest, 2x 1,5 uur fitness + 2x 4km hardlopen in de week.

     De afgelopen jaren gebruikte ik het roken als een excuus, een soort van pauze, even voor de ontspanning een sigaret. Ik moet alleen wel toegeven dat ik mij van die peuken echt niet beter ging voelen, alleen maar slechter! Waarom deed ik mij zelf dit aan?

     Ik heb geen gebruik hoeven maken van medicijnen of pleisters om te stoppen met roken, want uit ervaring wist dat die niet werken als je zelf niet achter de keuze staat om te stoppen met roken. Het is bij elkaar 10 dagen moeilijk geweest, maar de lichamelijke voordelen die ik al vier maanden lang dagelijks ervaar zijn onbeschrijflijk positief! Waarom heb ik mijn lichaam zo lang vergiftigd?

     • Jozef

      18 januari 2019 23:48

      Graag wil ik reageren; nadat ik de diagnose kreeg dat de ziekte COPD werd vastgesteld, ben ik gestopt met roken; dat ging niet vanzelf, ik krijg hulp van een tabaccoloog; ik ben eenmaal hervallen en heb dan enkele maanden terug gerookt; nu ben ik 35 dagen gestopt met roken; ik kan al terug wandelen ca. 5 km per dag en fietsen doe ik ook regelmatig. Mijn hoestbuien zijn verdwenen en het zuurstofgehalte in mijn bloed gaat positief naar boven, ook de saturatie is aan't stijgen zo tussen de 93 en 95%. Veel sporten en bewegen zijn belangrijk, goed in en uitademen van frisse lucht doet goed aan de longen en de longcapaciteit vermeerdert . Positiviteit is ook erg belangrijk; ik kan misschien niet genezen, maar ik kan toch trachten om mij zo goed mogelijk te verzorgen. Zo veel mogelijk bewegen, gezonde voeding en de steun van de huisgenoten, de dokter en de longspecialist, dat is ook van groot belang.

      • Jozef

       18 januari 2019 23:48

       Graag wil ik reageren; nadat ik de diagnose kreeg dat de ziekte COPD werd vastgesteld, ben ik gestopt met roken; dat ging niet vanzelf, ik krijg hulp van een tabaccoloog; ik ben eenmaal hervallen en heb dan enkele maanden terug gerookt; nu ben ik 35 dagen gestopt met roken; ik kan al terug wandelen ca. 5 km per dag en fietsen doe ik ook regelmatig. Mijn hoestbuien zijn verdwenen en het zuurstofgehalte in mijn bloed gaat positief naar boven, ook de saturatie is aan't stijgen zo tussen de 93 en 95%. Veel sporten en bewegen zijn belangrijk , goed in en uitademen van frisse lucht doet goed aan de longen en de longcapaciteit vermeerdert . Positiviteit is ook erg belangrijk; ik kan misschien niet genezen, maar ik kan toch trachten om mij zo goed mogelijk te verzorgen. Zo veel mogelijk bewegen, gezonde voeding en de steun van de huisgenoten, de dokter en de longspecialist , dat is ook van groot belang.

       • Wana

        13 januari 2018 01:10

        Ben ook gestopt met roken toen ik geopereerd werd. Nu drie weken, maar heb totaal geen energie. Ik heb ook copd. Ik hoest bijna niet meer en slik geen codiene meer. Gaat dat nog beter worden? Ik heb nu minder energie dan toen ik rookte.

        • Larissa

         29 juni 2018 06:08

         Dus je bent 3 weken geleden geopereerd (wat voor operatie..? hoef ik niet te weten maar scheelt nogal) en je hebt geen energie. Hoe is het mogelijk haha tuurlijk moet je herstellen, altijd een week of 8 minstens en moeheid kan langer aanhouden. Je hoest niet meer en hebt geen codeïne meer nodig, wat valt daar aan te verbeteren? Wil je je hoestje terug nee toch? En ja, stoppen met roken, operaties, het vreet energie. gezond eten, bewegen elke dag en over een poosje gaat het wel weer beter hoor. Sterkte.

        • Wana

         29 december 2017 23:43

         Pas gestopt met roken, 2 maanden terug heb ik een datum geplant ik moest geopereerd worden. Ik denk dan stop ik gelijk. Gelijk nicotinepleister geplakt het is nu bijna 2 weken maar het is erg zwaar. Ik rookte zeker 50 per dag al bijna 50 jaar maar ik wil het volhouden, heb er genoeg van.

         • Kris

          04 december 2017 12:59

          Ik ook, ben reeds meer dan één jaar gestopt met roken (na 50 jaar roken). Misschien kan ik iemand helpen bij het stoppen met roken. Wie hulp kan en wil gebruiken moet maar even contacteren.

          • Sonja

           12 september 2017 12:57

           Ik heb COPD en ik ben nu bijna een jaar geleden gestopt met roken. Ik heb heel lang heel veel gerookt, zo'n 45 jaar. Ik voelde me al heel snel veel beter, daardoor kon ik het volhouden om niet te roken. Ik merkte na een paar dagen al verbetering: niet meer hoesten, geen slijm meer op de luchtwegen, meer lucht, geen piepende ademhaling meer. Helaas kreeg ik afgelopen mei een longembolie als gevolg van een trombosebeen en sindsdien is mijn conditie slechter dan toen ik nog rookte. Dit wordt nu onderzocht en ik hoop dat er een oplossing gevonden kan worden om mijn conditie te verbeteren. Maar roken doe ik niet meer, dat heb ik tot nu toe steeds vol kunnen houden.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -