Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Gebruik jij je inhalatiemedicatie wel goed?

Goedgekeurt icoonInformatie goedgekeurd door Drs. W. Stenvers
4.7 uit 5 - 32 beoordelingen
Beoordeling icoon30 mensen vonden deze informatie nuttig

~ Advertorial ~

Deze advertorial is tot stand gekomen in samenwerking met Optichamber. 

Voor juist gebruik van longmedicatie is goede uitleg cruciaal. De meeste apotheken, artsen, verpleegkundigen en praktijkondersteuners nemen dan ook uitgebreid de tijd om uit te leggen hoe je een inhalator moet gebruiken. Toch gebruikt meer dan 70% van de astma- en COPD-patiënten zijn of haar inhalatiemedicatie verkeerd1.

De meeste winst valt te behalen bij:

  • Goed gebruik van de inhalator zelf2
  • Adem vasthouden na inhalatie2
  • Voorkomen dat er met een lege inhalator wordt gepuft3

Heb jij een inhalator, maar begin je te twijfelen of je deze goed gebruikt? Op de website www.inhalatorgebruik.nl vind je van vrijwel alle inhalatoren een stap-voor-stap uitleg of instructiefilm.

Daarnaast zijn er hulpmiddelen die je kunnen helpen bij het gebruik van inhalatiemedicatie.

Voorzetkamers

Volgens de huisartsenrichtlijn hoor je bij een dosisaerosol altijd een voorzetkamer gebruiken4. Bij een dosisaerosol moet je namelijk tegelijkertijd de puffer indrukken en inademen. Dat is best lastig. Bovendien komt de aerosolwolk met hoge snelheid uit de dosisaerosol. Hierdoor vliegen de druppeltjes met medicatie in de mond-keelholte soms ‘uit de bocht’.

Bovenstaande problemen kun je voorkomen door gebruik van een voorzetkamer. Met een voorzetkamer kun je eerst de puffer indrukken en daarna rustig inhaleren. Een voorzetkamer zorgt er ook voor dat je de medicijnen gelijkmatig inademt. Zo slaan er minder druppeltjes neer in de mondkeelholte. Hierdoor heb je minder last van bijwerkingen zoals heesheid en schimmelinfecties. Daarnaast komt er meer medicatie in de longen, daar waar het zijn werk moet doen.

Er zijn verschillende voorzetkamers beschikbaar in Nederland. Sommige hiervan hebben extra handigheidjes ingebouwd. Denk hierbij aan een fluitje dat aangeeft dat je te snel inhaleert of een luchtklepje dat je ziet bewegen als je uitademt door de voorzetkamer. Voor kinderen en ouderen zijn er ook maskers beschikbaar in verschillende maten. Deze kun je op de voorzetkamer zetten om medicatieverlies te voorkomen.

Dosistellers

Weet jij hoeveel medicatie er nog in jouw inhalator zit? Maar liefst 95% van alle dosisaerosols die in Nederland beschikbaar zijn heeft geen ingebouwde teller. Hierdoor is het lastig inschatten hoeveel pufjes je nog hebt. Veel mensen puffen dan ook door met een lege inhalator. Dit komt doordat ze niet in de gaten hebben dat de werkzame stoffen op zijn en je alleen nog drijfgas inademt.

Ook hier is een hulpmiddel voor! De CountAir® dosisteller past op vrijwel alle dosisaerosolen en telt het aantal pufjes af. Zo weet je op ieder moment hoeveel medicatie er nog in je puffer zit en wanneer je weer een nieuwe puffer nodig hebt. Uit onderzoek blijkt bovendien dat een teller zorgt voor maar liefst 45 procent minder bezoeken aan de spoedeisende hulp vanwege longklachten5.

Combinatieverpakking voorzetkamer en dosisteller

Een voorzetkamer moet je jaarlijks vervangen. Alle zorgverzekeraars vergoeden deze dan ook minimaal 1x per jaar. Een losse dosisteller wordt in Nederland niet vergoed.

In Nederland is er één voorzetkamer die verkrijgbaar is in een combinatie met een CountAir® dosisteller. De combinatieverpakking OptiChamber Diamond met CountAir® (eventueel ook met masker) wordt wel vergoed door de basisverzekering. Meer dan 20.000 mensen gebruiken inmiddels deze combinatie.

Vraag bij jouw (huis)arts of apotheek naar de mogelijkheden.

Referenties

1. Goed gebruik Inhalatiemedicatie Astma en COPD, Long Alliantie Nederland, 2018, http://www.longalliantie.nl/files/6615/1851/8145/Rapport_Goed_Gebruik_Inhalatiemedicatie_2018_definitief.pdf; 2. Sanchis J. et al, CHEST 2016; 150(2):394-406; 3. Storms e.a. 2015. The Impact of expired and empty quick-relief asthma inhalers: The Asthma and Allergy Foundation of America’s Asthma Inhaler Design Survey. Allergy Asthma Proc. 2015: pp. 300-305; 4. NHG Standaard Astma voor Volwassenen (2020); 5. Price et al, Historical cohort study examining comparative effectiveness of albuterol inhalers with and without integrated dose counter for patients with asthma or chronic obstructive pulmonary disease. J. of Asthma and Allergy 2016; 9:145-154.

~ Advertorial ~

Deze advertorial is tot stand gekomen in samenwerking met Optichamber. 

Terug naar het begin

Pagina laatst aangepast op 08-04-2022

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

Deze informatie is gecontroleerd door:

Vond je deze informatie nuttig?

4.7 uit 5 - 32 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

.
- Advertentie -
- Advertentie -