Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Smeer jij cholesterolverlagende halvarine op je brood?

Boter vinden sommige mensen lekkerder dan margarine. Maar het is een dierlijk product en zit daardoor helaas boordevol dierlijk oftewel verzadigd vet. Dat wordt door het lichaam omgezet in LDL-cholesterol, oftewel het 'slechte cholesterol', dat binnensluipt in vaatwanden waardoor bloedvaten dichtslibben. Dat vergroot op de lange duur de kans op een hartaanval of beroerte.

Gelukkig zijn er alternatieven. Gebruik bij voorkeur een smeersel met minder verzadigd vet. In de regel zijn dierlijke vetten verzadigd en plantaardige vetten onverzadigd. Het wordt dus aangeraden om meer plantaardige vetten te gebruiken. Halvarine, dieetmargarine en olijfolie zijn gezonder dan boter. Maar ook van de 'goede' vetten geldt dat je ze wel nodig hebt, maar dat je er niet té veel van moet eten. Olijfolie is heel gezond, maar een hele fles ervan door het avondeten helpt niet om hart- en vaatziekten tegen te gaan.

Sinds 1999 is in Nederland ook speciale cholesterolverlagende halvarine op de markt, die het cholesterol zo'n 10% kan verlagen volgens de fabrikant. Welk product gebruik jij op je brood, en om in te bakken en braden? Ben je blij met de cholesterolverlagende halvarine of vind je het onnodige drukte als je ziet wat mensen nog meer voor ongezonds eten? 

Terug naar het begin

Reacties

 • Niels

  15 maart 2019 01:13

  Hierboven staat dat verzadigd vet en cholesterol de kans op hart en vaatziekten verhogen. Er is hier echter helemaal geen bewijs voor. Deze chemische troep veroorzaakt juist allerlei ziektes!

  • Mieke

   20 oktober 2014 12:59

   Sinds mijn cholesterol op 6 stond ben ik pro-aktive becel gaan gebruiken, ook de kleine flesjes met melk van het zelfde merk, en mijn cholesterol is aanzienlijk verlaagd naar 5.2. Daar ben ik heel tevreden mee. Ook is mijn bloeddruk verlaagd nadat ik jaren een veel te hoge bloeddruk had.

   • Razenderoeltje41

    07 maart 2014 17:22

    Ik heb het 3 weken gebruikt en ben 3 weken lang zwak misselijk en ziek geweest. Gestopt en binnen 2 dagen was ik niet misselijk meer en kon ik weer eten zonder dat de geur en smaak mij na een hap al kotsmisselijk maakte.

    • Balvers

     26 oktober 2013 13:23

     Probeer eens een paar maanden 2000 mg vit.c per dag en dan weer meten??

     • Jolanda

      02 oktober 2012 11:07

      Dieske,

      Met welke tabletten heb jij ervaring?

      • Tiny

       11 februari 2012 19:44

       Ik gebruik zowel op mijn brood als om te bakken en te braden zuivere kokosolie. Het bevat alleen gezonde vetten en geen transvetzuren. Veel mensen denken dat de vetten in kokosolie die verzadigd zijn automatisch slecht voor ze zijn. Maar het vet in kokosolie is heel anders van opbouw als de gebruikelijke verzadigde vetten die cholesterolverhogend werken en daardoor hart en vaten ziek maken! Kokosolie is gewoon een supergezond alternatief voor boter en bak en braad. En zelfs veel beter dan olijfolie en ook nog kleur, geur en smaakvrij. Echt een topproduct. Tiny

       • Dieske

        17 september 2011 13:21

        Je kunt plantestorol is tabletvorm kopen, bij mij helpt het goed. In België zit dat in het zorgpakket maar in Ned. helaas niet.

        • Pieter J

         07 juli 2011 03:05

         'Plantensterol' heet het spul dat gemengd wordt met Becel-margarine en ik vraag me dan af, als dat plantesterol zo goed werkt, waarom kun je dat dan niet in tabletjes krijgen? Liever tabletjes met dat spul dan margarine met een waslijst van additieven.

         • ikke

          02 april 2011 10:08

          alleen wat van nature en dus in de natuur voor komt is goed voor je... de rest is een grote plastic verkooptruc, geen dier zou het eten. dat zou je te denken moeten geven!

          • joke strating

           03 maart 2011 19:40

           ik denk als je voorzichtig en matig omspringt met volle melk produkten en ook boter dat het best wel goed komt en het is echt veel lekkerder,de planten margarine en halvarine is geen natuur produkt,maar daar komt als ik internet geloven op een chemicalische manier gemaakt,,en alleen diversen gezonde dingen toe gevoegd,tenminste zo heb ik dat begrepen,dus de natuur produkten maar met mate,bv 1 glas melk per dag en een dun laagje roomboter op brood,

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -