Behandeling van amyotrofische laterale sclerose
Hoe ziet de behandeling van ALS eruit?
Er bestaat geen genezend medicijn voor ALS. De behandeling bestaat uit de bestrijding van symptomen en het vertragen van verslechtering van de ziekte.
Het enige medicijn dat in de huidige praktijk gebruikt wordt, is het relatief nieuwe middel riluzol dat zorgt voor beperking van de schade aan de zenuwen. Dit medicijn lijkt de levensverwachting van mensen met ALS met ongeveer drie maanden te kunnen verlengen.
Meerdere disciplines
Er worden meerdere disciplines ingeschakeld om het leven van iemand met ALS zo aangenaam mogelijk te maken en de klachten zoveel mogelijk te beperken. Dit wordt in het algemeen gecoördineerd door de huisarts en de revalidatiearts.
De ergotherapeut adviseert welke hulpmiddelen kunnen worden ingeschakeld om zo lang mogelijk zelfstandig te functioneren. De fysiotherapeut streeft ernaar maximaal gebruik te blijven maken van de spieren. Eventueel kan iemand met behulp van fysiotherapie ook alternatieve manieren aanleren om bepaalde bewegingen te blijven uitvoeren. De logopedist geeft eet- en slikinstructies, zodat verslikken kan worden voorkomen. Tevens kan een maatschappelijk werker of psycholoog worden geconsulteerd. Voor verpleegkundige hulp en assistentie bij contacten met officiële instanties kan de wijkverpleegkundige veel betekenen.
De levensverwachting ligt gemiddeld tussen de 1 en 4 jaar. Slechts 1 op de 10 patiënten heeft een langere levenverwachting.
Bronnen
Deze informatie is gebaseerd op de volgende bronnen: