Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Hoe merk je dat je een vitaminetekort hebt?

4.5 uit 5 - 522 beoordelingen
Beoordeling icoon0 mensen vonden deze informatie nuttig

Veel mensen hebben een tekort aan bepaalde soorten vitaminen zonder dat ze daar iets van merken. Op den duur kunnen klachten als vermoeidheid, slechte concentratie, slapeloosheid en lusteloosheid optreden. Langdurig vitaminegebrek kan tot heel specifieke ziektes leiden.

Hieronder beschrijven we voor welke vitaminen een tekort van invloed is op de gezondheid. Er wordt ook kort beschreven welke klachten ermee gepaard kunnen gaan zodat je weet waar op te letten.

Vitamine A- tekort: symptomen en gevolgen

Een tekort aan vitamine A kan een droge huid, droge ogen, dof haar en een slecht tandvlees veroorzaken. Ook zul je een verminderde weerstand hebben. Tijdens de zwangerschap kan teveel aan vitamine A schade brengen aan de baby, daarom mag er in Nederland maar een beperkte hoeveelheid vitamine A zitten in supplementen.

Vitamine B1- tekort: symptomen en gevolgen

Een tekort aan vitamine B1 kan afwijkingen aan hart- en zenuwstelsel als gevolg hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan geheugenverlies, depressie of problemen met de concentratie. Ook verminderde eetlust of reflexen kunnen een gevolg zijn, net als gewichtsverlies of spierzwakte.

Vitamine B2- tekort: symptomen en gevolgen

Door een tekort aan vitamine B2 kun je een schilferige huid, minder sterke nagels en haar en kloofjes in de lippen krijgen. Ook kun je last krijgen van vermoeidheidsklachten. Een schadelijker gevolg van een tekort aan vitamine B2 is een verlaging van het hemoglobinegehalte in je bloed, dit is het stofje dat zuurstof in je bloed vervoert van de longen naar andere delen in je lichaam.

Vitamine B3 tekort: symptomen en gevolgen

Dit komt niet heel vaak voor, omdat je al voldoende van vitamine B3 binnenkrijgt door eirijk te eten. Wanneer er toch een tekort ontstaat dan merk je dit door klachten van vermoeidheid, huiduitslag of huidontstekingen. In zeer ernstige gevallen kunnen stoornissen in het bewustzijn voorkomen of zelfs dementie. 

Vitamine B5- tekort: symptomen en gevolgen

Een vitamine B5- tekort komt alleen voor in gevallen van ernstige ondervoeding.

 Vitamine B6- tekort: symptomen en gevolgen

Door een tekort aan vitamine B6 kun je verschillende klachten krijgen, waaronder verwardheid, depressie, aandoeningen aan het zenuwstelsel, vermoeidheid, ontsteking van huid of tong. Wanneer babytjes een tekort aan deze vitaminen hebben, dan kunnen ze last krijgen van braken, stuipjes en gewichtsverlies.

Vitamine B8- tekort: symptomen en gevolgen

Omdat in veel voedingsmiddelen vitamine B8 zit, komt een tekort aan deze vitamine vrij weinig voor. Mensen die toch een tekort hebben opgelopen, merken dit aan klachten als spierpijn, moeheid, bloedarmoede, depressie, minder zin in eten, ontsteking van tong en huidafwijkingen.

Vitamine B11- tekort: symptomen en gevolgen

Door een tekort aan deze vitamine kunnen bloedarmoede, vermoeidheid, afwijkingen bij geboortes (open ruggetje of miskraam) ontstaan. Een tekort aan vitamine B11 kan er ook voor zorgen dat je darmen minder voedingsstoffen opnemen en kun je minder zin hebben in eten of gewichtsverlies. Minder vaak voorkomend zijn gevolgen als veranderingen in beenmerg en bloedcellen.

Vitamine B12- tekort: symptomen en gevolgen

Een tekort aan vitamine B12 komt veel voor bij mensen die gedurende een langere periode geen dierlijke producten gebruiken. Je merkt dit tekort niet meteen op, omdat je lichaam een voorraad ervan aanlegt. Een tekort aan B12 kan bloedarmoede (met vermoeidheid, gebrek aan eetlust en ademnood als symptomen) en schade aan de zenuwen teweegbrengen. Ouderen kunnen bij een tekort aan deze vitamine last krijgen van geheugenproblemen.

Vitamine C- tekort: symptomen en gevolgen

Dit kan leiden tot een verminderde weerstand en wondgenezing, slechte huid, slapeloosheid, vermoeidheid, bloedend tandvlees en reumatische klachten. Een ander gevolg van een tekort aan vitamine C is een zogenaamde scheurbuik.

Vitamine D- tekort: symptomen en gevolgen

Wanneer kinderen te weinig vitamine D binnen krijgen, kunnen ze de Engelse ziekte krijgen. Een tekort bij ouderen geeft een toenemende kans op botontkalking. Een ernstig tekort aan vitamine D kan spierkrampen of –zwakte als gevolg hebben.

Lees meer over vitamine D-tekort symptomen

Vitamine E tekort

Een tekort komt vrij weinig voor, alleen wanneer er een stoornis van de voedselopname is. Er ontstaan dan klachten als bloedarmoede en schade aan de hersenen. Wanneer baby’s te vroeg geboren worden kunnen er ook problemen met de opname van vitamine E ontstaan omdat het spijsverteringskanaal nog niet voldoende is ontwikkeld. Ook dan ontstaat er bloedarmoede, maar ook is er een toenemende kans op oedeem en een verhoging van het aantal bloedplaatjes.  

Meer over vitamine E tekort op Dokterdokter.nl

Vitamine K- tekort

Tekort aan vitamine K zorgt voor bloedingen bij baby's. Volwassen kunnen last hebben van een vertraagde bloedstolling en minder sterke botten.

- Advertentie -

Vond je deze informatie nuttig?

4.5 uit 5 - 522 beoordelingen

Heeft deze informatie jou geholpen?

Pagina laatst aangepast op 04-04-2022

Auteur: Redactie Gezondheidsplein

.
- Advertentie -
- Advertentie -