Zoeken

Droge huid

Wat is een droge huid?

De huid is het grootste orgaan van je lichaam. Je huid beschermt je tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals ziekteverwekkers, giftige stoffen en zonlicht. Daarnaast zorgt je huid ervoor dat je niet teveel vocht, eiwitten en mineralen verliest. Als de barrièrefunctie van je huid verminderd is, verlies je teveel vocht en kan je een droge huid krijgen. De barrièrefunctie van je huid wordt voor een groot deel geregeld door het bovenste laagje van je huid: de hoornlaag. Deze laag bestaat uit afgestorven huidcellen en vetten. Wanneer je een tekort aan vetten hebt, kan je huid het vocht minder goed vasthouden. Vaak heb je niet over je hele lichaam last van een droge huid, maar bijvoorbeeld alleen in je gezicht, handen, armen of benen. Vrouwen, ouderen en kinderen onder de tien jaar hebben relatief gezien vaker last van een droge huid dan andere mensen. Lees hier meer over droge huid bij je baby.

Oorzaken van een droge huid

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je huid kan uitdrogen:

 • Te vaak en te warm douchen. Warm water zorgt ervoor dat de vetten van je huid gespoeld worden.
 • Gebruik van zeep. Van zeep wordt je huid wel mooi schoon, maar het lost ook de vetten op.
 • Kou, wind en een droge lucht. Dit is de reden dat veel mensen vooral in de winter last hebben van een droge huid.
 • Bij sommige (aangeboren) aandoeningen komt een droge huid vaker voor. Voorbeelden zijn: psoriasis, eczeem en diabetes.
 • Slechte leefgewoontes. Te weinig drinken, ongezond eten en roken kunnen ook een droge huid veroorzaken.

Symptomen van een droge huid 

De meest voorkomende symptomen bij een droge huid zijn:

 • Een strak, trekkerig gevoel van de huid.
 • Jeuk.
 • Een matte of grauwe kleur.
 • Witte schilfertjes.
 • Rimpeltjes.
 • Bij een zeer droge huid kunnen ook kloofjes of rode vlekken ontstaan.

Deze tekst is goedgekeurd door H. Vrij-Mazee, arts

Volgende paginaBehandeling

Delen
Tip bij de droge huid

De huid is de spiegel van onze gezondheid, is een oud gezegde. Dat dit maar al te waar is ondervinden we allemaal. De huid is namelijk gevoelig voor elke verandering, zowel van binnenuit als van buitenaf.
A.Vogel Crème Bioforce is een natuurlijke, vette crème op basis van wolvet waarin verschillende heilzame planten zijn verwerkt zoals vlakruid, goudsbloed, toverhazelaar, salie en heelkruid. De crème werkt helend en verzachtend en houdt de huid soepel, zowel bij een ruwe, schrale als bij een droge en gevoelige huid. Ook bij luieruitslag en gevoeligheid van de tepel bij borstvoeding bewijst Crème Bioforce goede diensten. Ook kun je creme Symvita gebruiken. Deze creme ondersteunt de conditie van je huid. Daarbij voedt het de droge en schrale huid. Lees meer over huidirritatie en een rode huid.

- advertorial -

Wist je dat?

Dermolin assortimentExterne invloeden ervoor kunnen zorgen dat de vetten in de huidbarrière afnemen waardoor je huid vocht verliest en uitdroogt? Gelukkig heeft Dermolin een verzorgingslijn met een breed scala aan producten die onder andere de kalmerende en hydraterende ingrediënten Symcalmin® en Pentavitin® bevatten. Zo zorg je voor een zachte en soepele huid. Heerlijk om dagelijks van te genieten! Bestel de producten direct online en verwen jezelf! De producten van Dermolin bevatten geen conserveringsmiddelen, parfum, zeep, of kleurstoffen.

Dermolin- Lief voor je huid

- advertorial -

Wist je dat?

Online Spreekuur: voor al je medische vragenWe een speciaal online spreekuur hebben over seksualiteit bij vrouwen? Specialisten van Care for Women staan klaar om al je vragen te beantwoorden. Heb je vragen over pijn bij het vrijen, orgasmen of SOA’s? Stel ze dan gratis aan de online deskundigen van Care for Women.

Ga naar het Online Spreekuur Seksualiteit bij vrouwen >>

Wist je dat?

Locobase® REPAIR® De crème Locobase® REPAIR® lang werkzaam is? Het bevat huideigen vetten en vormt een beschermende laag op de huid. De crème glanst niet en ziet er niet vet uit. Locobase® REPAIR® is zonder recept te verkrijgen in tubes van 30, 50 en 100 gram. Meer lezen over de exacte werking of direct online bestellen? Kijk dan eens op Leef.nl: hét grootste online gezondheids- en medisch warenhuis van Nederland. 

- advertorial -

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de Gezondheidsplein nieuwsbrief en blijf moeiteloos op de hoogte van Gezondheidsplein en nieuwtjes rondom onderstande aandoening!

Video van de week

EHBO-instructie: hoe leg je iemand in de stabiele zijligging?

Bekijk de video