Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Wat zijn goede vleesvervangers?

Uiteraard hoef je tegenwoordig geen verstokt vegetariër te zijn om ook eens een vleesloze dag in te lassen. De afgelopen jaren is dat ook een stuk makkelijker geworden. 

Moest je vroeger nog over een creatieve geest beschikken om al je noodzakelijke voedingsstoffen op een andere manier binnen te krijgen, tegenwoordig ligt dat anders. De supermarkt biedt tal van vleesvervangers, die in verschillende mate voorzien in de noodzakelijke voedingsstoffen.

Vlees in onze voeding is met name belangrijk voor het aanleveren van eiwitten, vitamine B en ijzer. Eten we geen vlees, dan moeten we deze stoffen op een andere manier zien binnen te krijgen. Een verminderde hoeveelheid eiwitten hoeft niet direct een probleem te zijn, aangezien we hiervan vaak al voldoende halen uit ons overige voedsel. De noodzakelijke B-vitamines komen vooral voor in dierlijke producten zoals zuivel, brood en (volkoren) graanproducten. IJzer kunnen we ook uit plantaardige producten halen, maar dit wordt minder goed door ons lichaam opgenomen dan ijzer uit vlees. Daarom is het van belang dat we tijdens de maaltijd voldoende vitamine C gebruiken (bijvoorbeeld uit citrusvruchten of groente).

Vleesvervangers bevatten een vergelijkbaar vetpercentage als vlees, maar dit zijn wel vaak onverzadigde vetten (bijvoorbeeld uit noten en soja). Ook de hoeveelheid zout in beide soorten producten verschilt niet veel. Een deel van de vleesvervangers bevat overigens nog wel dierlijke producten zoals kippeneiwit. Maar het oog wil ook wat. Dankzij de nieuwe bereidingswijzen die worden toegepast bij het vervaardigen van bijvoorbeeld quorn, 'novel protein foods' en lopinoproducten, lijken vleesvervangers daarom qua structuur steeds meer op vleesproducten.

En dat schiet sommigen weer in het verkeerde keelgat. Want waarom moeten vleesvervangers nou uitgerekend zo op vlees lijken? Mag niemand soms weten dat je er bewust voor kiest om géén vlees te eten? Anderzijds kan het ook van pas komen. Niemand hoeft lang na te denken over de mogelijkheden van een 'vegetarische rookworst'. En het 'vegetarisch gehakt' is net zo makkelijk te verwerken in spaghetti als het 'gewone' gehakt. Dus wie weet laat de doorgewinterde vleeseter zich nog eens verleiden tot het proberen van een vleesvervanger.

Wat is jouw mening hierover? Gebruik jij ook weleens vleesvervangers, terwijl je daarnaast ook vlees eet? Wat vind je nadelig aan het gebruik van vleesvervangende producten? Of zie je alleen maar voordelen? Wat zijn volgens jou goede vleesvervangers? 

Terug naar het begin

Reacties

 • Gezinus Benes

  28 januari 2014 10:52

  Ik vind dat je een afweging moet maken tussen de ernst van de kwaal en de kwaliteit van je leven. Indien je teveel aan kwaliteit moet inleveren om bijv. gemiddeld een jaar langer te kunnen leven, moet je je echt afvragen of dat het je wel waard is. Is de ernst van de kwaal echter veel groter (sterke levensbedreigend), dan zul je gewoon rekening moeten houden met je kwaal en je levenswijze aanpassen.

  • Iris

   28 januari 2014 10:52

   Hallo Gezinus,

   Dank voor je reactie. Ik snap wat je bedoelt, maar dat is lastig afwegen bij zoiets vaags als hoge bloeddruk. Je merkt er namelijk niks van, dus je wordt ook niet direct 'gestraft' als je de fout ingaat met ongezond eten enzo. Ja, misschien over 20 jaar, maar dat is zo ver weg...

   • Patricia

    28 januari 2014 10:52

    Hallo ik heb zelf ook hogebloeddruk en dat heb ik gekregen op mijn 14e door een nierafwijking en ben inmiddels 2 jaar verder...Ik lust gelukkig geen drop maar ben dol op zout en dat is juist net wat je NIET teveel mag eten volgens de artsen..Maar ik ben verslaafd aan chips en patat en eigelijk aan alle andere dingen waar veel zout in zit. En thuis zeggen ze de hele tijd dat ik niet teveel zout mag, maarja ik zeg toch ook niet tegen mijn moeder dat ze met haar verslaving (roken) moet stoppen...? De laatste tijd eet ik zoveel zout als ik wil en eet gewoon patat met zout enzo en me bloeddruk blijft al een poosje stabiel. Ik heb dan wel verschillende soorten medicijnen om mijn bloeddruk te verlagen maar ik denk dat dat genoeg is en dat ik gewoon normaal zout kan gebruiken net als jij al zei. U/Jij zei dat u/jij er niet echt van overtuigd ben dat zoutvermindering/drop de bloeddruk verlaagd. Ik eet gewoon lekker wat ik wil en zolang me bloeddruk goed blijft met mijn medicijnen maak ik mij niet druk:)

    • Erik Wils

     28 januari 2014 10:52

     Drop, doet mij niets. Maar chips des te meer, of het nou natrel, paprika of ander soort chips is, maakt mij niet uit. Het is gewoon lekker, hoe meer hoe liever. Ik herken je drop verhaal in mijn chipsverhaal. Maarja gezondheid its nummer one,hoe moeilijk ook!

     • Baurichter

      28 januari 2014 10:52

      Ik ben een zware dropverslaafde volgens vrienden en familie en eet elke twee dagen gemiddeld zeker 400 gram aan oldtimers, klene drop en ander dropvoer. De enige momenten dat ik dit niet doe is als ik in het buitenland ben. Echter, teruggekomen in NL is het eerste wat ik doe dropjes kopen/eten. Nu merk ik de laatste tijd dat dat hart van me inderdaad wel behoorlijk de vaart er achter zet. Zou dat te maken hebben met mijn dropgebruik? Ik rook niet en van chips hamburgers en frieten moet ik weinig hebben.

      • anita lubbers

       28 januari 2014 10:52

       Ook bij mij wordt steeds een wisselende bloeddruk gemeten en is instellen op med. erg moeilijk,de internist heeft het steeds over een stofje van buitenaf[drop] maar dat geloof ik niet soms eet ik weken geen drop en soms een paar per dag.heb veel klachten van laag kalium[soms] tot hartkloppingen moe en spiertrekkingen.Nu slik ik 2x sotalol 80 ,1 codiovan en 1x spironolacton . Waarde aldosteron was laag. wie herkent dit.

       • guido sparreboom

        28 januari 2014 10:52

        Hoi , mijn linker oog was op een dag minder en na enkele maanden kon ik de letters op de t.v zelfs niet meer lezen.
        Wat bleek....ik had een bloedvat dat was gesprongen op het netvlies en wel bijna bij de oog zenuw die de prikkels door geeft aan de hersenen.
        Meneer vertelde de oog arts U heb erg veel geluk gehad daar het 1 mm dichter op de oog zenuw had plaats gevonden dan was U blind geweest.
        Wel dat was schrikken....ik was m\'n leven lang nog nooit met een klacht bij de dokter geweest en nooit ziek en dan ben je ineens gehandicapt!
        Wel wat bleek ik had een bloeddruk van 190/90 en ik was nog maar net 47 jaar!!
        Ik ben meteen uit voor zorg gestopt met m\'n verslaving aan zoete drop ...met name Old Timers. Ik had een beetje het gevoel dat ik morgen ook aan een hart aanval zou kunnen bezwijken als je dan hoort over mensen die een tehoge bloeddruk hadden.
        Deze mensen eten of roken dan te veel maar ik drink/rook niet en ben volslank!!
        Na vervelende oog controlles die daarna volgde bij de oog arts ...mocht ik na twee weken terug komen bij de huisarts voor de bloeddruk te meten. Wat bleek...hij was gedaald en bijna normaal!!
        Na drie weken was hij zelfs verder gedaald naar 140/70 wat best goed is!!
        Drop was dus de oorzaak en ik eet mijn hele leven geen dropje meer!!!
        Bij tros radar oude aflevering (op te vragen met steek woorden drop en hoge bloeddruk) kreeg ik te horen dat het eten van meer dan 3 dropjes per dag schadelijk kan zijn en ik heb mijn lesje geleerd!!!!
        STOP MET DROP!!
        Succes Guido.

        • Jef Nooteboom

         28 januari 2014 10:52

         Beste Guido je weet zelf toch zelf ook wel dat het niet door de dropjes kwam maar nog wel meer dingen, maar onthoud goed:In het land der blinde is de gene met 1 oog koning.

         • Zon

          28 januari 2014 10:52

          Mijn bloeddruk was ook veel te hoog 190/110, door te stoppen met drop eten werd het toch 120/80, misschien toch een reden om de boodschap aan te nemen van de dokter.

          • Sandra

           28 januari 2014 10:52

           Gelukkig voel je je toch nog een beetje schuldig!! Zoveel drop is niet alleen slecht voor je bloeddruk, het is slecht voor je hele lichaam (gewicht, tanden, hart... maar ik neem toch aan dat je dat zelf ook wel weet). Ik snap niet dat je dit voor jezelf goed kunt praten en wat doktoren zeggen in twijfel kunt trekken. Best bizar dat de maatschappij moet betalen wanneer mensen met zulke eetgewoontes met een hartaandoening of erger in het ziekenhuis belanden. En al helemaal raar dat je zoiets bij "mijn verhaal" schrijft, alsof het iets ergs is wat je overkomt en niet zelf in de hand hebt...

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -