Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Snoep verstandig, eet geen appel?

Vroeger vertelden tandartsen ons dat een appel eten beter was dan snoepen. De slogan 'Snoep verstandig, eet een appel' kennen we dan ook allemaal. Maar of deze kreet tegenwoordig nog opgaat, valt te bezien. 

Uit onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Landbouw is namelijk gebleken dat het suikergehalte van moderne appelsoorten in tien jaar tijd met vijftig procent is toegenomen. Het hoge suikergehalte is slecht voor je gebit. Volgens Britse tandartsen kan er dus net zo goed worden gesnoept.

Het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) is het hier niet mee eens. Zij vinden het toegenomen suikergehalte geen reden om geen appels meer te eten. Het NIGZ vindt het aantal 'eetmomenten' belangrijker. 'Het is belangrijk niet meer dan zeven keer per dag te eten. Suikers worden in de mond omgezet in zuren. Samen met het zuur dat van nature in fruit zit, tast het glazuur van de tanden en kiezen aan. Eet je de hele dag door dan krijgt je gebit onvoldoende de tijd zich te herstellen. Hierdoor krijg je gaatjes.' Naast NIGZ delen ook andere gezondheidsorganisaties zoals het Voedingscentrum en Ivoren Kruis deze mening.

Wij willen graag weten hoe jij over het Amerikaanse standpunt denkt. Moeten we appels verbannen uit ons voedingspatroon? En blijf jij na het lezen van dit bericht appels eten? Heb jij hinder ondervonden aan je gebit door het eten van appels?

Terug naar het begin

Reacties

 • Benimation

  23 september 2017 15:20

  We moeten meer zure appels eten! Als de suiker het probleem is, kies dan voor appels met minder suiker.

  • Annebel

   25 mei 2015 23:55

   Weet je wat het is:
   Dat er veel meer suiker zit in appels is waarschijnlijk niet erg goed. Maar! Snoep vooral minder en eet dan juist een appel. Dit komt omdat (bijvoorbeeld kinderen) de gehele dag door snoepen. Dan kan je beter één lekkere appel eten in plaats van de hele dag door snoepjes te eten.

   • LM

    28 januari 2014 10:52

    Heel vervelend voor je, deze klachten, maar er is in elk geval erkenning voor de ziekte. Ik heb last van HMS: hypermobiliteitssyndroom. Dat staat niet eens in de aandoeningenlijst van verzekeringsmaatschappijen!

    • Sandra

     28 januari 2014 10:52

     Hoi Rika,

     Ik begrijp jou heel erg goed. Ik ben 22 jaar en heb al 6 jaar chronische pijnklachten. Voor die tijd had ik ook altijd al last van mijn spieren en gewrichten. Ik had altijd wel iets gekneusd of verzwikt. Maar 6 jaar geleden zijn de serieuze klachten begonnen. Eerst in mijn nek en linker schouder, maar nu 6 jaar verder heb ik last van onderarmen, rug, benen, voeten en dergelijke. Sommige gewrichten zijn bij mij overbeweegelijk. Sinds april dit jaar heb ik de diagnose fibromyalgie gekregen van de reumatoloog. Aan de ene kant is het een opluchting, omdat je weet wat je nu mankeert, maar aan de andere kant doen de artsen er erg verschillend over. De een begrijpt je, de andere niet. Ik heb nu gelukkig de gedachte: als ik me zelf maar begrijp. Ik weet zeker dat het fibromyalgie is, herken alles in fibromyalgie en de reumatoloog ook; dus laat anderen maar kletsen, maar fibromyalgie is zeker geen aanstellerij.

     • Daniëlle

      28 januari 2014 10:52

      Fibromyalgie aanstellerij? Ammenooitniet. Ik heb nu al 8 jaar pijnklachten en weet pas sinds 3 jaar dat het toch FM is. Ook ik loop eigenlijk al jaren met die klachten, maar ben blij dat het eindelijk een naam heeft. Dankzij het pijnrevalidatieprogramma bij ons in het ziekenhuis, kan ik stukken beter met mijn pijn omgaan, maar zoals voorheen doorgaan tot je niet meer kan, is er niet meer bij. Dankzij het feit dat ik hypermobiel ben, kan ik nog veel vergeleken bij anderen en daar ben ik blij om. Maar de mensen die mij kennen weten ook dat ik me absoluut niet aanstel. Was dat maar waar, dan kon ik me er nu overheen zetten en vrolijk verder gaan. Helaas, die ellendige pijn houdt me tegen. Dat wil alleen niet zeggen dat dat me tegenhoudt om leuke dingen te doen en van het leven te genieten.

      • Hilda Groot

       28 januari 2014 10:52

       Hallo Rika,

       Een wanhoopskreet! Wanneer heb je dit op internet gezet? Datum stond er niet bij. Ik weet niet waar je woont, maar ikzelf behandel op het moment iemand met Fibromyalgie, met APS pijnbestrijding. Deze persoon heeft overal pijn en is voor gek verklaard door de reguliere gezondheidszorg. Hij loopt bij een fysiotherapeut; deze houdt hem "soepel" en op de been. Deze behandeling is alleen zeer pijnlijk. Er zijn veel tender points die pijn doen bij fibromyalgie. Ten einde raad heeft hij ons gebeld. We blijven reëel. APS geneest niet, maar als jouw lichaam er goed op reageert, neemt het de pijn weg. Voor hoe lang? Hetzelfde antwoord. Net hoe je lichaam erop reageert. Tijdens de behandeling zelf voel je niets. APS is een simulatieapparaat. Het maakt dezelfde zenuwimpuls aan, als die die een gezond lichaam zelf voortbrengt. Bij veel klachten wordt het "alarm"signaal niet meer overgebracht, waardoor de hersenen de lichaamseigen neurohormonen niet voldoende produceren. Als je meer wilt weten over deze behandeling, kun je me mailen.

       • Ilse

        28 januari 2014 10:52

        Ik heb ook hypermobiele gewrichten. Gelukkig kan ik het op het moment nog met therapie en fitness goed functioneren en heb ik niet zoveel pijn. Maar als ik naar mijn moeder kijk -die hetzelfde heeft-, dan word ik daar niet vrolijk van. Mensen zeggen zo van: "Het komt wel goed". Maar dat doet het niét, het kan alleen nog maar erger worden. Erg frusterend. Het is wel fijn om te weten dat je niet de enige bent. Bijkomende klachten als onhandigheid komen me maar al te bekend voor, ook al is de officiële diagnose bij mij nog niet gesteld...

        • Caroline

         28 januari 2014 10:52

         Ik loop nu ook al 3 jaar rond met een soort van groeipijn in mijn benen dit heb ik gekregen toen ik de pil ben gaan slikken. Inmiddels slik ik de pil al lang niet meer, maar de pijn is nog steeds niet over, het verergerd alleen maar. (schouders, armen)
         Mijn huisarts deed alles maar afschuiven op mijn geestelijke toestand, en toen ik zei dat mijn klachten patroon overeen kwam met fibromyalgie lachte hij me uit.
         Hij zei dat mijn bloed niet aangaf dat ik dat zou hebben. Maar ik heb gelezen dat je niet aan je bloed kunt zien of je fibromyalgie hebt.
         Klopt dit of niet?
         En klopt het dat koffie een veregerende invloed heeft op fibromyalgie?
         Ik hoop dat iemand me hierop antwoorde op kan geven want ik ben hopeloos...

         groetjes en alvast bedankt,

         caroline

         • Heleen Weeland

          28 januari 2014 10:52

          Beste Rika,
          Het lijkt me ontzettend vervelend om altijd maar pijn te hebben, maar nu heb ik de laatste tijd veel mensen die fybromyalgie of een andere vorm van reuma hadden horen vertellen dat ze door het gebruik van Herbalife produkten zoveel minder pijn hadden. Misschien een tip?
          Je kunt die produkten die helemaal op natuurlijke basis zijn, 30 dagen gebruiken, ben je niet tevreden dan krijg je je geld terug. Mail me maar als je meer info wilt, groetjes Heleen Weeland

          • Wil

           28 januari 2014 10:52

           Hoi Rita ik ben 41 jaar en loop al zolang ik me kan herinneren met problemen van pijn en ook ik lachte om het alles wat ik met mijn gewrichten kon doen. Na jaren van fysio en andere behandelingen werd het zo erg dat ik naar een reumatoloog ben gegaan en die was heel kort en zei je bent hypermobiel er is niets aan te doen probeer je spieren maar een beetje sterk te houden en als je het over een halfjaar nog hebt kom je maar terug.Ik was duidelijk niet tevreden want er was meer aan de hand tot ik op internet ging zoeken en van iemand kreeg ik de boodschap om naar een bepaalde dokter te gaan en die heeft gezegt dat ik ook nog fibromyalgie heb.Ik word nu gelukkig goed begeleid door hem maar om je heen weet bijna niemand wat hms en fibromyalgie inhoud.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -