Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Orthorexie nervosa: is te gezond eten gevaarlijk?

Veel mensen zijn bewust bezig met een gezonde leefstijl. Ze eten verstandig, sporten regelmatig, slikken af en toe vitaminepillen en drinken wel eens een verrijkt melkdrankje. Maar het kan ook de verkeerde kant opgaan.

Onlangs is namelijk ontdekt dat je ook té gezond kunt eten. Het kan leiden tot een eetstoornis, orthorexia nervosa (gerelateerd aan anorexia nervosa). Iemand is dan geobsedeerd door gezond eten. Hij of zij eet helemaal geen 'ongezond' voedsel meer, wat dus betekent dat het lichaam geen vet, geen dierlijke producten en geen suiker meer binnenkrijgt. Die voedingsstoffen heeft het lichaam echter wel nodig. Gelukkig gaat het maar om een kleine groep mensen die aan deze aandoening lijdt, maar het is wel een zorgwekkende kwestie.

Maar waarom zou iemand alleen nog maar biologisch geteelde groente, fruit, brood en dure voedingssupplementen eten? Deskundigen zeggen dat sommige mensen hun lichaam niet willen 'vergiftigen', terwijl anderen bang zijn voor een allergische reactie of buikklachten. Deze 'healthfood junkies' weten alles van gezond voedsel en raken er zo mee verweven dat het hun leven gaat beheersen.

Critici beweren dat dit soort gedrag wordt aangewakkerd door onze consumptiemaatschappij. "Alles is te koop" is het motto, dus ook je gezondheid. Iedereen wil er uitzien als die superslanke, gebruinde tv-sterren. En waar je vroeger naar de huisarts of diëtist ging voor voedingsadvies, halen veel mensen hun informatie nu van het internet, uit tijdschriften en van alternatieve therapeuten, die allemaal wat anders zeggen.

Hoe gezond of ongezond eet jij eigenlijk? Ben jij iedere dag bezig met gezond voedsel of kijk jij niet op een patatje meer of minder? En wat is jouw mening over orthorexia nervosa? Vind jij dat de consumptiemaatschappij deze nieuwe eetstoornis mede heeft veroorzaakt?

Terug naar het begin

Reacties

 • Rolemi

  01 september 2018 20:41

  We kunnen niet (meer) gezond leven, want alles wat wij eten is chemische rotzooi.

  • Petey

   29 oktober 2017 11:46

   Critici zeggen dat het komt door de consumptiemaatschappij en dat iedereen op slanke modellen wil lijken. Pha! Laat me niet lachen, misschien komt het omdat er overal en steeds meer mensen dood gaan aan kanker en al die troep nog steeds in de supermarkt te koop is?!

   • Frederike

    15 september 2017 15:21

    Ik snap de verwarring en het eigenlijke probleem niet zo. Als er gezond wordt gegeten dan ben je goed bezig en dan val je af. Dat zegt mijn diëtist in Amsterdam ook altijd. Wat is er dan mis mee? Kan iemand mij dit uitleggen? Ik vond het een leuke invalshoek voor een artikel, maar overtuigt mij niet zo...

    • Janine

     11 november 2016 22:38

     Mijn lichaam zie ik als mijn tempel. Ik wil weten wat ik eet en wat ik in mijn lichaam stop. Suiker zie ik als gif. En voedsel wat prossessed is worden E nummers gestopt waarvan er maar twee goede E nummers zijn. Daarom maak ik alles zelf. Ik sla niet door voor mijn gevoel. Geniet van eten maar weet wat ik eet. Friten en mayonaise, ketchup etc maak ik zelf. Lekkerder en ik weet wat ik eet. Vis ben ik dol op en ik heb een kaasverslaving. Ik vind het goed als mensen wat bewuster worden van zichzelf en met respect met hun lichaam omgaan. Ik ben yoga coach maar propagandeer juist niet een gezonde levensstijl. Ondersteun wel bij de bewustwording. Maar ik ben van mening dat wat je ook doet of eet, je er dan van moet genieten.
     Ook roken of alcohol, suiker etc..

     • IMD

      25 augustus 2016 00:49

      Gezond is gezond. Welke voedingsstoffen we precies nodig hebben om zo gezond mogelijk te zijn zal per individu enigszins verschillen. Ik verwacht een samenhang met leeftijd, hormonen en genen. Ik geloof in zo natuurlijk en gevarieerd mogelijk. Daarnaast voelt je lichaam ook aan wat het nodig heeft, al wordt je soms misleid. Ik ben voor meer betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek naar de kracht van voeding en leefstijl op gezondheid ipv de snelheid waarmee nu chemische middelen worden voorgeschreven en de onwetendheid van sommige huisartsen.

      • Ex-natuurarts

       16 juni 2015 18:19

       Als natuurarts kwam ik heel wat gezondheidszoekers tegen die zich van alles op de mouw lieten spelden. Allergieën die niet bestaan, belachelijk eenzijdige diëten, echt heel fanatieke mensen. Vaak ook heel overtuigd van hun gelijk, maar het leven werd beheerst door gezond eten. Verslaafd aan gezond eten kan inhouden: de hele dag bezig zijn met wat wel of niet mag, zodanig dat je niet meer aan normaal werken of studeren toekomt. En: overduidelijk veel te eenzijdig voedsel tot je nemen met klachten als zwakte en energieverlies tot gevolg. Psychisch gespannen over wat wel/niet kan en mag. Geloven in verhalen die alternatieve genezers vertellen, die goedbeschouwd geen waarheid zijn. De meest extreme filosofieën.

       Mensen geloven te graag in van alles en nog wat. En voelen zich gesteund door de rituelen. Verslaving aan zogenaamd gezond eten bestaat en dit voedingspatroon kan niet meer gezond genoemd worden. Als je deze mensen corrigeert op hun voedingsvergissing verdedigen ze hun religie met man en macht. Om hun dwaalspoor niet toe te hoeven geven. Ze zijn verslaafd..

       • Els

        09 mei 2014 15:54

        Nee, niet door de maatschappij. Iedereen doet het zelf. Je moet doen waar je je goed bij voelt! CARA Delevigne zie je ook pizza eten op een festival, het is niet dat alle dunne mensen niks meer eten zonder vetten. Onder een bewuste levensstijl valt voor mij veel sporten, gezond eten, veel water drinken en soms ook een burger of pizza eten als ik daar zin in hebt (elke week wel eentje). Daardoor merk ik ook dat ik me beter voel door gezonde voeding maar zou nooit de snacks volledig laten staan.

        • Monica

         28 januari 2014 10:52

         Wat een geweldig verhaal. Ik vond het heel leuk om te lezen, maar ik kan me wel voorstellen dat je behoorlijk geschrokken bent. Maar in jullie geval: eind goed, al goed. Heel veel liefde en geluk met jullie kindertjes.

         • Simone Chevalking

          28 januari 2014 10:52

          Ik vind het heel knap dat u zelf de bevalling heeft gedaan. Ik kom zelf uit een gezin van 8 kinderen. Papa (33), mama(32), ik(14), astrid(11), Bienke(8), Esther(4), Bernard(4), Annemieke(3), Sander(3) en Marinda van 1. Ik zou het zelf, denk ik, niet durven. Maar dat dacht u misschien ook wel. Ik wens jullie veel geluk met elkaar! Groetjes familie Chevalking

          • heleen

           28 januari 2014 10:52

           Wat een verhaal zeg en wat fijn dat je je meteen zo lekker voelde zo een bevalling. Dat zou ik ook wensen. Heel veel geluk. Groetjes Heleen.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -