Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Eet jij voldoende groente en fruit?

Veruit de meeste mensen eten te weinig groente en fruit. En dat terwijl wetenschappelijk bewezen is dat het voldoende eten van deze producten de kans op kanker en hart- en vaatziekten beduidend kleiner maakt. 

Eigenlijk zouden we twee ons groente en 2 stuks fruit per dag moeten eten, maar gemiddeld eten we maar ongeveer de helft.

Let jij erop voldoende fruit en groente binnen te krijgen? Ben je je bewust van het belang daarvan? Hoe ziet jouw eetpatroon eruit? 

Terug naar het begin

Reacties

 • Vegan

  18 augustus 2015 00:24

  Mijn eetpatroon bestaat voornamelijk uit fruit overdag en 's avonds granen, pasta, aardappelen met veel groeten. In totaal minstens 2000-2500 kcal. Mijn eten bestaat dus bijna alleen uit koolhydraten verkregen uit biologische voeding. Sinds ik dit eetpatroon heb, ben ik ruim 10 kilo afgevallen en heb ik veel meer energie om bijvoorbeeld te sporten. Ik raad het iedereen aan om minstens 2 porties fruit en 2 ons groenten (liefst veel meer) te eten!

  • Nunzio

   20 februari 2015 21:16

   Op een werkdag eet ik 5 stukken fruit per dag, in het weekend iets minder. Meestal neem ik 3 sinaasappelen, 1 appel en 1 banaan mee naar mijn werk.

   • Gertie

    19 oktober 2010 21:58

    Ik ben sinds 1988 vegetarier en eet veel groenten(peulvruchten), noten, fruit. Bevalt prima en ik voel me goed!

    Denk, dat als de mensen niet vaker dan 2x per week vlees zouden eten van biologische afkomst ( geen bio-industrievlees met antibiotica en groeihormonen) en vegetarisch met veel groenten, peulvruchten en noten,ze veel gezonder zouden zijn!

    • Rosalie

     15 mei 2010 15:49

     Ik heb fructose intollerantie. Dit houdt in dat ik geen fruitsuiker kan verdragen. Als ik teveel neem, krijg ik last van een dunne ontlasting. Helaas zit fruitsuiker echt in elk eetbaar product, maar extra in fruit en groente. Toen Fructose Intollerantie bij mij was vastgesteld, begon ik met een speciaal dieet. Dat hield in dat ik op een dag slechts 2x één portie van 50g fruit mocht eten. Ook waren er nog wat andere afspraken. Ik heb me niet echt lang aan dit dieet gehouden, want ik ben echt aan fruit verslaafd. Op een dag eet ik:

     3-5 appels
     1-2 bananen
     een dubbele portie ander fruit, ligt eraan wat ik in huis heb.
     250 g groente

     Ik heb ook nog een vraag. Kan een grote hoeveelheid fruit ongezond zijn??

     • ria

      21 februari 2010 16:38

      hallo ben een vrouw van 55 jaar
      ik eet per dag 3 keer fruit.
      plus 200 gram groete.
      ik ben nooit verkouden,
      en ik blijf goed op gewicht,
      ik raad dat iedereen aan,
      • c.meijer

       13 maart 2009 01:13

       helemaal mee eens,ik organiseer fruit en groente sapvast programas daar knap je erg van op.heel gezond om eens per jaar te doen.

       • P.v.d.Ploeg

        14 november 2008 18:20

        Veel groente en fruit eten en olijf olie
        groffolkoren brood eet ik dan wel gezond

        • J.m jakobs

         17 augustus 2008 13:46

         ik heb sinds 2 jaar vaak last, branderig gevoel en pijn, van de urinewegen. Er is niet sprake van ontstekingen, de urinewegen zijn schoon, geen nierstenen, toch komt de klacht regelmatig terug. Ik heb bij toeval ontdekt dat bepaalde soorten fruit in hogere concentratie de pijn kunnen veroorzaken. Met name rood fruit, en kiwi. Is dit bij u bekend en zitten er specifieke stoffen in dat fruit die negatief op de urine wegen werken.

         • ruud heirman

          04 augustus 2008 14:46

          Wat te doen als nu uit onderzoek is gebleken dat de voedingswaarde en kwaliteit van ons groente en fruit drastisch is verminderd?

          • Herbert Passenier

           25 juni 2008 16:49

           Tja, volgens mij is het geloof in de heilzame werking van groente en fruit nogal achterhaald. Veel volkswijsheid daarover kan de prullenbak in, Joris Driepinter achterna. Ik wil verwijzen naar bijvoorbeeld de recente publicatie van M.Katan: 'Wat is nu gezond'.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -