Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Eet jij gezond met kerst?

Traditioneel wordt tijdens de kerstdagen veel gegeten. 's Ochtends wordt begonnen met een uitgebreid kerstontbijt met een lekkere kerststol, waarna 's middags uitgebreid wordt geluncht. Tussendoor nog wat kerstkransjes onder het genot van wat glühwein, waarna de dag wordt afgesloten met gourmetten, fonduen of een bezoek aan een restaurant. 

Het is niet zo verwonderlijk dat de kilo's eraan vliegen tijdens de kerst. Datgene wat je eet bevat immers veel calorieën en vet en daarbij beweeg je deze twee dagen doorgaans een stuk minder dan normaal. Gezellig spelletjes doen bij de open haard is een stuk leuker dan te gaan hardlopen in de snijdende wind.

Wat vind jij: moeten we meer op ons eten letten tijdens Kerstmis? Of is kerst bij uitstek het feest om gewoon te eten wat je lekker vindt en niet te letten of het wel gezond is of niet? Wat eet jij met kerst? En waar moeten we opletten om een gezellig, feestelijk en vooral lekker kerstdiner te bereiden, dat toch gezond is en niet te veel vet bevat? 

Terug naar het begin

Reacties

 • Skinny Bitch

  27 oktober 2015 21:01

  Waarom mag ik niet genieten?

  • Anja

   28 januari 2014 10:52

   Ik heb zojuist het verhaal van Els gelezen, en herken daarin precies mezelf.
   In 1995 ben ik aan mijn linkerheup geopereerd, ze hebben toen een pees over een lengte van 10 cm ruimer gemaakt, maar dat heeft niets geholpen.
   De klachten bleven aanhouden. Nu heb ik de afgelopen 2 weken weer aan allebei de kanten een injectie gehad, die vreselijk pijn doet. En weer heeft het niet geholpen. Ik ben nu ten einde raad, ik word in juli, 42 jaar, maar ik kan zo toch niet doorgaan. Mijn huisarts vertelde me dat het slijmbeursontstekingen zijn, die steeds terugkomen.Ik werk nog steeds(gezinsverzorging)maar dat valt me steeds zwaarder.
   Als ik Els haar verhaal zo lees, zou ik zeggen, geef mij ook 2 nieuwe heupen, dan ben ik overal vanaf!!!!!!!!!!!

   • Gonny de Wit

    28 januari 2014 10:52

    Ik zoek al een tijd naar lotgenoten met dezelfde pijnklachten. Veel herkenbaars in je verhaal. Mijn naam is Gonny (41) en heb een geheel versleten linker heup en stijfheid (zonder pijn) in de rechter heup "al 7 jaar". Helaas -denk ik- is er bij mij nog geen operatie gebeurd, want ik probeer eerst nog mijn overgewicht (10-15kg) kwijt te raken en te kijken of er nog baat te halen valt bij de fysiotherapeut. Het is moeilijk te bepalen wanneer ik de beslissing moet nemen om alles te proberen om een/twee nieuwe heupen te krijgen. Ik heb nog twee jonge kinderen (4 en 7), waarvan de oudste ook nog autistisch is. Reeds twee ziekenhuizen in de regio Eindhoven gevraagd en die weigeren principieel mij te helpen aan een nieuwe heup. Vandaar mijn vraag aan Anja en Els: wat is jullie leeftijd en waar en door wie zijn jullie geholpen. En gezien mijn thuissituatie zou ik graag willen weten hoe/hoe lang het herstel in beslag neemt (wachtlijst).

    • Wiel Quaaden

     28 januari 2014 10:52

     Ook ik heb nu sinds 7 maanden een nieuwe heup, maar bij mij is alles zeker niet koek en ei.
     Vanaf de operatie zijn er problemen en die zijn niet mals . Momenteel ben ik zelfs veel slechter af dan voor de operatie, mijn been is 2 cm langer geworden en ik kan niet recht blijven staan.
     Verder kan ik niet langer lopen dan 30 minuten en dan nog langzaam aan.
     Kan niet autorijden en niet meer gaan zwemmen. IK heb nu op 20 maart een afspraak voor een second opinion in Amsterdam omdat ze in Maastricht me nog niet opnieuw willen helpen.
     Zo zie je maar de een is de ander niet en alles kan anders aflopen dan je had gedacht.

     • Anja van Benthem

      28 januari 2014 10:52

      Hallo, mijn naam is Anja, ik heb hierboven al gereageerd. Gonnie jij vroeg mijn leeftijd, ik ben 41 jaar. En ik verga van de pijn aan allebei mijn heupen.Gisteren ben ik op aanraden van de huisarts naar de ST. Maartenskliniek geweest, er zijn foto's gemaakt van mijn heupen, bekken en onderrug. Op de foto's was niets te zien. Die arts zat me net aan te kijken of hij wilde zeggen, en wat nu? Maar ben ik nu arts of hij!! Hij stelde voor om er toch maar weer 2 injecties in te zetten, mijn man is gaan lopen, die doen zo verschrikkelijk zeer, ik weet niet of jullie die al eens gehad hebben!! Ellen, heb jij die al eens gehad en wat is jouw leeftijd? Ik heb namelijk al dezelfde verschijnselen als jij hebt, maar ze weigeren bij mij om 2 nieuwe heupen te zetten omdat ik te jong zou zijn!

      Mijn accupuncturist (heb ik inmiddels ook al gehad) heeft niets geholpen, vertelde mij dat ik dan over 20 jaar in een rolstoel zou zitten!! Ook geen leuk vooruitzicht. Maar zo kan ik toch echt niet doorgaan, ik zit inmiddels volledig in de ziektewet, heb de papieren voor de WAO al thuis, mijn man is ook ziek, heeft de ziekte van Hodgkin, dus dat zijn lekkere vooruitzichten.

      Maar het ergste vind ik nog dat ze je niet geloven, want op de foto's is niets te zien!! Wie oh wie heeft er raad voor mij, ik ben ten einde raad, iedere dag maar weer die pijn!!!!!!!!!!!!!!

      groetjes Anja

      • Peter

       28 januari 2014 10:52

       Het gebeurt dus wel... een kunstheup plaatsen bij jonge patienten. Ik heb in januari een ongeluk gehad op vakantie en mijn linkerheup was zo goed als verbrijzeld. De artsen aldaar besloten een kunstheup te plaatsen. Verre van leuk gezien mijn leeftijd (31) maar ik ben dankbaar dat ik er nog ben...

       • Miranda Hesselink

        28 januari 2014 10:52

        Hallo ik ben Miranda. Ik heb als jonge patient 2 totale kunstheupen. Ik ben nu 29 jaar en ben een maand voor mijn 28e verjaardag geopereerd in het St. Maartenskliniek in Nijmegen. Op mijn 6e jaar werd er geconstateerd dat ik heupdysplasie en de ziekte van Perthes heb. Ik had er toen nog niks geen last van, maar volgens de arts liep ik een beetje stijf. Na verloop van de jaren kreeg ik toch wel steeds meer last. De enige oplossing die hier voor was, waren 2 nieuwe heupen, maar dit zou nooit voor mijn 40e jaar zijn. Ik kreeg steeds meer last en ik kon op het laatst bijna niet meer lopen. De arts in Almelo bleef bij zijn mening dat ik nog niet geopereerd kon worden, te jong! Ik heb toen een second opinion aangevraagd en ben naar Nijmegen geweest. Toen we bij de arts kwamen waren we met 5 min. weer buiten met de papieren voor de operatie. Hij vond dat een stuk kwaliteit van het leven toch ook wel heel belangrijk was. 3 maanden later ben ik geopereerd aan de rechter kant en 14 dagen later aan de linker kant. Ik heb nu 2 totale kunstheupen gekregen en ik weet echt niet wat me over komen is. Ik loop weer helemaal normaal,wat men totaal niet verwacht had, en dat zonder pijn.
        Ik heb een totaal ander leven gekregen !!

        • Astrid

         28 januari 2014 10:52

         Hallo,
         Ook ik moet er aan geloven, een nieuwe heup..........en ik ben ook nog maar 35 jaar.
         Ik heb al meerdere positieve verhalen gehoord van mensen die in Belgie geopereerd zijn door Prof. Dr. de Smet.
         Een nieuwe heupoperatie is de BHR, in Nederland nog niet zo bekend.
         Kijk op de link: http://www.heup.be
         daar is alles te vinden omtrent verschillende heupoperaties.
         Eén voordeel, je bent in Belgie veel eerder aan de beurt als hier in Nederland.

         • @ns Visser Helmes

          28 januari 2014 10:52

          Ik zit sinds kort met een zelfde probleem,
          maar dan met artrose in de knie. Ik kan sinds vorige week niet meer fietsen en trap lopen ook bijna niet, inderdaad een zeurende kiespijn. Die alsmaar erger wordt.
          Ben doorverwezen geweest naar een reumataloog, bot scan gemaakt. Artrose in handen voeten en knieen. Rechtse is het ergste. Waardoor het nu zo verergert is dat als ik een uurtje gelopen heb bezig geweest ben, de pijn hevig is. Was tot voor kort nog werkzaam, helaas lukte niet meer ben 57 jaar. Heb al gedacht aan de ST Maartenkliniek voor een orthopeed.
          Ken de wachttijden niet. Weet niet wat ik doen moet. Vriendelijke groeten Ans Visser

          • Hans Koershuis

           28 januari 2014 10:52

           Allereerst de constatering dat er meer vrouwen reageren dan mannen. Zou dit betekenen dat ook meer vrouwen last hebben van heupslijtage? Of reageren mannen gewoonweg niet?
           Ik ben nu 49 jaar en heb vanwege klachten aan mijn linkerheup een tweetal foto's laten maken in het ziekenhuis. De uitslag was een slag in mijn gezicht. Lichte slijtage aan beide heupen. Ik ben verkoper, baliemedewerker binnendienst bij een bedrijf die levert aan bouwondernemingen en aannemers dus de hele dag door sjouwen en lopen. Ik weet dus niet hoe ik hier mee om moet gaan want m'n eigen huisarts is op moment van dit schrijven met vakantie. Zolang ik maar in beweging ben en loop, voel ik niet zoveel. Maar als ik rust neem, bij het overeind komen voel ik waar de pijn zit. 's Nachts word ik wakker vanwege de pijn. Het vreemde is dat alleen links gevoelig is en rechts niet. Toch zit de slijtage (volgens de foto's) aan beide kanten. Ik lees uit de overige reacties dat fysiotherapie uiteindelijk ook geen uitkomst biedt. Nou moet ik bekennen dat, buiten het lopen en sjouwen om, ik verder geen sporten beoefen en dat kan er mee te maken hebben. Ook overgewicht was een tijd geleden een probleem. Tot mijn dertigste zat ik gemiddeld 25 kilo boven mijn toegestane gezonde gewicht. Nu weeg ik 95 kilo en ben 191cm lang dus een normaal postuur. Mijn vraag aan jullie is dan ook deze; zijn er leefregels te bedenken om de slijtage te vertragen en minder last te krijgen?
           Groetjes van Hans.

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -