Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Ben jij hygienisch in de keuken?

Veel mensen maken zich zorgen over de veiligheid van voedsel. Zitten er kankerverwekkende stoffen in bepaalde producten, kan je er ziek van worden of welke producten zijn slecht voor je gezondheid zijn vragen die men vaak stelt. De vraag is steeds of dat terecht is. Het gevaar komt namelijk lang niet altijd van buiten.

Je kunt zelf ook het een en ander doen om gezond te blijven bij wat je eet en drinkt. Vanaf het moment dat je boodschappen doet tot en met de afwas - je hebt veel in eigen hand. Door goed te letten op wat je koopt, door levensmiddelen op de juiste manier te bewaren en te bereiden en door in de keuken een strikte hygiëne in acht te nemen kan je zelf al voorkomen dat bacteriën ontstaan en je ziek wordt.

Ben jij hygiënisch wat betreft voedsel en hygiëne in de keuken? Wat doe je er aan om voedsel zo hygiënisch mogelijk te bereiden? En in hoelang bewaar jij kliekjes? 

Terug naar het begin

Reacties

 • Lauret (13)

  28 januari 2014 10:51

  hoi! wat erg voor je. Veel succes en ik hoop echt dat er gauw gebeld word.(of is er al gebeld?)groetjes,Lauret.

  • Hester

   15 juni 2005 23:45

   Grrag zou ik willen weten welke producten Anoniem heegt gevonden, die hebben geleid tot genezing. Zou A. contact met mij op willen nemen?Hester16sch@keyaccess.nl

   • Frans amateur kok

    12 december 2004 12:24

    Je houdt het niet voor mogelijk wat mensen verzinnen om niet gewoon hygienisch te zijn in oa hun keuken. Doekjes iedere dag vervangen: ze mogen er helemaal niet zijn. Afwas van een week geeft niet????Weerstand opbouwen door de viespeuk uit te hangen???? Ik kan nog lang doorgaan, maar de luiaards noemen mij dan een overdrijver. Als ze weer eens diarree hebben zeggen ze: het heerst momenteel. Dat het ook in de professionele sfeer voorkomt bewijst dat doekje van die zg topkoks. Meestal hebben ze dan zo'n grote doek aan hun lichaam hangen en na iedere handeling gaan die handen naar die doek. Ook na het snijden cq bewerken van rauw vlees. Dat gaat dan door totdat het gerecht klaar is, de borden worden opgemaakt en dan komt de doek weer te voorschijn om nog even de rand van het bord schoon te maken want er is een beetje saus gemorst. Ik weet nog steeds niet of het nu viezedoekenmannen of viezemannedoeken zijn. Ik denk dat ik het maar bij mijn eigen nette keuken houd en lekker thuis eet.

    • sandra

     13 oktober 2002 02:00

     Ik ben heel hygiënisch in me keuken.
     Ik laat mijn afwas nooit staan en mijn gasfornuis is altijd schoon na gebruik.
     Zelfs met vlees ben ik ook erg, ik was altijd me handen voor ik ga beginnen en het vlees leg ik altijd op een schoon bord.
     Dus wat dat betreft vind ik mezelf wel hygiënisch in de keuken.

     • Kim

      05 juni 2002 02:00

      Nee!!! Helemaal niet! Altijd staat er wel afwas van een week in de afwasbak, is mijn fornuis niet schoongemaakt (ik haat dat werk!) enz...
      Al moet ik zeggen dat het de laatste 2 weken :-) fel verbetert is.
      Maar ik denk ook niet dat als het tè schoon wordt...dat dat zeker ook niet goed is!
      Bij ons valt het nog wel mee eigenlijk...ik vind het goed zo!

      • J. M.A. vd Els

       14 augustus 2001 02:00

       "Men" moet tegenwoordig alles wassen, poetsen, schrobben en zo schoon mogelijk maken, dat is de trend. Dat is normaal. Toch?? Maar hoe meer we met z'n allen poetsen en schoonmaken, hoe minder "resistent" we worden voor allerlei bacteriën, dus ook voor bacteriën in de keuken!! Hygiëne is goed, maar wel binnen "normale" proporties!!

       • Marianne (21)

        21 mei 2001 02:00

        Bij mij thuis wordt er niet al te nauwkeurig gekeken naar hygiëne in de keuken. Schoonmaakmiddelen die meer dan 99% zouden kunnen schoonmaken zijn onzin. Ze zijn alleen ideaal om de mensen panisch te maken voor bacteriën en schimmels, waardoor het produkt goed verkocht wordt. Het afwassen van bijvoorbeeld fruit is ook niet noodzakelijk. Als er te hygiënisch schoongemaakt wordt in de keuken krijgen we de kans dat de mensen kasplantjes worden. Dingen als voedsel met verlopen data, etc. kunnen ook makkelijk gegeten worden, want vaak zijn die nog helemaal niet bedorven. Het belangrijkste is dat er geen voedsel ligt te rotten. Ook is het belangrijk dat er opgelet wordt met het snijden van vlees. Zorg dat er nooit ander vlees gesneden wordt met een onafgewassen mes waarmee net kip of varkensvlees is afgesneden. Dat zou wel gevaar voor de gezondheid kunnen opleveren. Al met al vind ik dus dat de keuken niet 100% schoon hoeft te zijn m.o.o. onze eigen gezondheid.

        • Mieke (48) mammadeluxe@hotmail.com

         15 mei 2001 02:00

         Ik denk wel dat ik hygiënisch met mijn keuken omga: levensmiddelen liggen nooit in de zon, ik was altijd om te beginnen mijn handen voordat ik een brood of warme maaltijd ga klaarmaken, kliekjes gaan altijd direct weg (vroeger naar de kippen, maar die zijn er niet meer....) en aangebroken verpakkingen in de koelkast gaan binnen twee dagen op, of de afvalemmer in. Vlees eten wij al jaren niet meer, dus dat scheelt qua risico op voedselvergiftiging. En oh zeker: het vaatdoekje op het aanrecht wordt dagelijks verschoond! Ik zou het allemaal niet anders willen, en heb in al die lange jaren dat ik voor een huishouden zorg nog nooit met bedorven voedsel te maken gehad. Ik vind deze "regels" normaal.

         • Evelyne (22) e.vastenhout@soneramail.nl

          03 mei 2001 02:00

          Eigenlijk ben ik een echte pietlut in de keuken en supermarkt. Ik let constant op of ik producten koop die nog minimaal 5 dagen houdbaar zijn, ook wil ik alleen maar producten met een schone en niet kapotte buitenkant. Als ik twijfel koop ik het gewoon niet. Ook in de keuken gaat het net zo. Ik drink niets dat langer dan 2 dagen open staat en ik eet geen kliekjes. Hoe ik aan die onzin kom? Ik heb vroeger paratyfus gehad en kantje boord gelegen van een stukje 'oud vlees'.
          Ik weet dat ik het soms wat overdrijf maar ik kan er niets aan doen.

          .
          - Advertentie -
          - Advertentie -