Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Kun je met ayurveda de oorzaak van je klachten aanpakken?

Ayurveda is een benadering van gezondheid die is geïnspireerd door het hindoeïsme. Het woord ayurveda betekent zoveel als 'kennis van het leven' (ayus=leven, veda=weten). Bij deze benadering wordt uitgegaan van een holistische mensvisie: een mens is niet alleen een lichaam, maar wordt in zijn totaal bekeken. Dus ook sociale, psychische, intellectuele en spirituele aspecten spelen een rol.

Bij ziekte wordt niet alleen gekeken naar de symptomen, maar wordt geprobeerd het probleem bij de oorzaak aan te pakken. Hierbij wordt ondermeer gewerkt met kruiden, olie, massage, voedingsadvies en (yoga)oefeningen. De klachten waarbij een ayurvedist kan helpen zijn heel divers en variëren van maag-darmproblemen tot circulatiestoornissen en van hoofdpijn tot allergie of huiduitslag.

Heb jij ervaring met ayurveda? Heb je er baat bij gehad? 

Verder lezen

Reacties

 • Barbara

  01 maart 2018 18:30

  Ik ben inmiddels een half jaar verder en helaas is mijn Pap 3a niet gedaald, maar ook niet verergerd. Mijn waarden zijn wel omhoog gegaan, dat heb ik opnieuw laten meten bij de mesoloog. Heb opnieuw tabletjes en druppels gehad, dus hoop dat na het stabiliseren de Pap alsnog omlaag gaat. Toevallig was op de dag van de uitslag ook iemand bij mij op kantoor die hetzelfde heeft gehad. Bij haar is de Pap na een paar jaar weer normaal geworden, dus zo lang het niet erger wordt, laat ik van de baarmoedermond niks wegbranden of snijden. Voor de adviezen moet je echt zelf naar de mesoloog, want dat verschilt per persoon.

  • Barbara

   03 september 2017 10:25

   Heb afgelopen week een mesologisch onderzoek laten doen bij een Ayurvedische arts, naar aanleiding van een uitslag van een uitstrijkje PAP 3a. Daar kwamen een aantal dingen naar boven die mijn klachten verklaarden. Ik ga nu een half jaar de adviezen opvolgen en hoop dat bij een volgend uitstrijkje de PAP-waarden weer zijn gedaald. Ik heb er alle vertrouwen in!

   • mike

    28 februari 2018 22:53

    Ik lees net je verhaal en mij is hetzelfde overkomen. Ik had ook pap3a en naar aanleiding van deze uitslag heb ik gelijk mijn spiraal laten verwijderen, waar ik de laatste tijd last van had. Welke adviezen heb je gekregen met betrekking tot ayurveda? Alvast dank.

   • Zwabbertje

    10 januari 2014 11:13

    Ik heb borstkanker met uitzaaingen en denk er serieus over om de strijd aan te gaan met behulp van de ayuverdische levensstijl. Heeft iemand hier ervaring mee?

    • Alejandro

     10 april 2013 01:55

     Ayurveda is ook naar mijn idee de bron van gezondheid. Het is de moeder van alle geneesvormen. En het mooie is, is dat het op natuurlijke basis werkt. Dus het is bijna altijd logisch, praktisch en goedkoop.
     Ayurveda is mijn beste vriend qua gezondheid. Het heeft mijn ogen geopend en mijn gevoel bevestigd over mij als persoon, en de wereld om mij heen.
     Ayurveda is helemaal top. De basis om gezond te blijven. Daarom snap ik niet dat veel mensen het als een alternatieve geneeswijze zien. Als je leeft volgens de richtlijnen van Ayurveda dan ben je in eerste instantie bezig met het voorkomen van ziek worden.
     Word je wel ziek dan heeft Ayurveda ook veel behandeling methodes. Maar bij acute gevallen is de westerse geneeskunde natuurlijk net zo goed en soms wel beter, omdat zij ingrijpender te werk gaat vandaag de dag.
     Dus de combi van oosterse (ayurveda) en westerse (allopathie) geneeskunde is een ideale manier om je zelf gezond te blijven en weer te worden.
     Ik raad Ayurveda iedereen aan.
     Lang leve Ayurveda!! (dat doet zij zeker. Inmiddels al 5000 jaar)

     • Hendrina

      17 augustus 2006 15:33

      Ayurveda was voor mij als thuiskomen. Zeer geinteresseerd in de natuurlijke geneeswijzen heb ik na wat onderzoek een begrijpelijke,weldoordachte en beproefde geneeskunst gevonden in Ayurveda. Duizenden jaren ervaring ligt voor ons klaar om te begrijpen naar hoe wij hier in het Westen leven. Verschillende Westerlingen hebben zich erin geschoold en brengen goed leesbare boeken op de markt.

      • linda slaghuis

       20 oktober 2005 16:40

       Het is jammer dat deze oudste vorm van geneeskunde in Nederland (nog) niet de bekendheid geniet die het verdient. Meer dan 1,5 miljard van de mensen maakt gebruik van deze vorm van geneeskunde. Zelfs de WHO (world health organisation) erkend de ayurveda als goed wetenschap/ Momenteel zijn er in Nederland een aantal bijzonder goede middelen verkrijgbaar op basis van ayurveda. bezoek o.a. de site www.drvanderstelt.nl of www.indeovergang.nl met name voor overgangs problemen garanderen zij 85% kans op succes bij het gebruik van het product.

       • ana

        20 oktober 2005 16:40

        Ook ik heb positieve ervaringen met ayurveda. Deze bijzonder oude wetenschap is nog steeds actueel en toepasbaar. Uiteraard moet je geen wonderen verwachten bij ernstige ziektes zoals kanker en aids. Maar veel kwalen zijn dmv ayurvedische kruiden te genezen. Zelfs in sommige gevallen van diabetes heb ik goede resultaten gezien. Leuk wat Linda schrijft over de overgang, mijn moeder is het gaan gebruiken en was binnen 4 weken totaal van haar opvliegers af.
        Maar waarom wordt het niet vergoed door de verzekeraars?

        • jaap

         20 oktober 2005 16:40

         tip van ayurveda artsop Sri-Lanka tegen zonnallergie: Eet geen: gerooktezalm, tomaat, ananas en rundvlees. resultaat geen last meer van zonnallergie.

         • Fammie

          20 oktober 2005 16:40

          Ik heb een jaar bij een ayurvedist gelopen. Hij heeft me geholpen bij allerlei lichamelijke, maar ook geestelijke klachten. Het was echt een geweldig lieve man.

          Hij schreef me natuurlijke medicijnen voor, voor o.a. menstruatieregeling, paracieten (in het bloed) en voor mijn maag. Ook heeft hij accupunctuur toegepast en regelmatig een ayurvedische massage gegeven. Naast dit allemaal had ik erg vaak enorme intensieve gesprekken. Als ik er wegging, liep ik soms nog te bibberen. Hij heeft mij ontzettend goed geholpen met mijn klachten, zowel lichamelijk als geestelijk! Als je erin gelooft kan ik het zeker iedereen aanraden! (Je moet er zeker wel positief tegenover staan!)

          • Tinie

           20 oktober 2005 16:40

           Ik vind het ook jammer dat veel producten maar op zo weinig plaatsen te koop zijn. Calm cream bijvoorbeeld (www.calmcream.com) is een ayurvedische huidcreme, die in ieder geval voor mij heel goed helpt tegen mijn huidproblemen

           .
           - Advertentie -
           - Advertentie -