Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Zorg goed voor je hart met Omega 3

maandag 04 november 2019

Zorg goed voor je hart met Omega 3

Je hart is de motor van je lijf en daarmee dus ook van je leven. Het is dan ook van groot belang om juist je hart goed te ondersteunen. Dit kan je onder andere doen door te kiezen voor gezonde voeding, jouw gezondheid goed in de gaten te houden (bijvoorbeeld door het laten maken van een bodyscan) en uiteraard te zorgen voor voldoende beweging. Preventief je laten onderzoeken geeft je de kans om op tijd te kunnen reageren. Ook inname van Omega 3 is één van de manieren om je hart gezond te houden.

Wat zijn Omega 3-vetzuren?

Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste hiervan zijn alfa-linoleenzuur (ALA), docoahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA). ALA is een plantaardig vetzuur en DHA en EPA zijn visvetzuren. De plantaardige Omega 3-vetzuren vind je onder andere in lijnzaadolie en veel margarines. De visvetzuren komen vooral voor in vis en daarnaast ook in schaal- en schelpdieren. Ook in eieren en bepaalde vleessoorten kunnen deze vetzuren voorkomen. Alleen varieert bij de laatstgenoemde de hoeveelheid vetzuren die aanwezig is, omdat dit afhankelijk is van het dieet van de betreffende dieren.

Inname Omega 3-vetzuren

Uit onderzoek is gebleken dat door het tenminste één keer per week eten van vis de kans op een hartziekte sterk afneemt. Eet je liever geen vis, dan kun je kiezen voor een algenolie op plantaardige basis die wel de essentiële DHA en EPA bevat. Zorg er wel voor dat je niet te veel vetzuren inneemt, want ook hier geldt weer dat overdaad schaadt. Voor de juiste hoeveelheden kun je het voedingscentrum raadplegen.

Omega 3-vetzuren ook goed voor baby's

Ook voor vrouwen die borstvoeding geven of zwanger zijn, is inname van Omega 3-vetzuren belangrijk. Een baby heeft de vetzuren namelijk nodig voor de ontwikkeling van de hersenen. Bij een gezond dieet hoeft de moeder verder niets te doen - de voedingsstoffen worden via de navelstreng of moedermelk aan de baby doorgegeven.

.
- Advertentie -
- Advertentie -