Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Week van de chronische pijn: 23 tot 30 november

vrijdag 20 november 2015 | Bron: Overmijnpijn.nl

Week van de chronische pijn: 23 tot 30 november

Weleens gehoord van chronische pijn? Waarschijnlijk niet. Amper 16 procent* van de Nederlandse bevolking weet wat chronische pijn betekent, terwijl één op de vijf Nederlanders (20 procent) er last van heeft. Om daar verandering in de brengen organiseren verschillende organisaties van 23 tot 30 november de ‘Week van de Chronische Pijn’.

Centraal in de Week van de chronische pijn staat voorlichting over behandelmogelijkheden. Veel mensen inclusief artsen denken onterecht dat chronische pijn het best te behandelen is met traditionele middelen, zoals een huisartsbezoek, pijnstillers of behandeling bij de fysiotherapeut. Helaas zijn deze behandelingen meestal zonder blijvend resultaat.

Behandeling van chronische pijn

Een geschiktere therapie voor chronische pijn is het relatief onbekende neurostimulatie. Door elektrische stimulatie van de zenuwen naast het ruggenmerg, onderdruk je de voorgeleiding van pijnsignalen. Dat klinkt misschien spannend, maar het risico op complicaties is zeer klein: “Bij bepaalde chronische pijnsyndromen kan deze relatief onbekende behandeling met ruggenmergstimulatie zeer succesvol zijn, zonder dat er onnodig langdurig medicijnen genomen worden met vaak ongewenste bijwerkingen,” zegt pijnspecialist Dr. Nijhuis.

Wie organiseert de Week van de chronische pijn

De Week van de Chronische pijn wordt georganiseerd door verschillende Nederlandse ziekenhuizen in samenwerking met de Patiënten Vereniging voor Neurostimulatie (PVVN) en St. Jude Medical. Op verschillende locaties in Nederland zijn specialisten aan het woord om zowel artsen als patiënten te informeren over chronische pijn en eventuele behandelmogelijkheden.

Programma Week van de chronische pijn

Ziekenhuis

Datum

Diakonessenhuis Zeist

23 november

Antonius Nieuwegein

24 november

Bravis Roosendaal

26 november

EMCR Rotterdam

1 december

Albert Schweitzer hospital Sliedrecht

2 december

Rijnstate Velp

2 december

 * Kien onderzoek, Onderzoek St. Jude Medical i.s.m. Patiënten Vereniging voor Neurostimulatie (2014), 1.022 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

.
- Advertentie -
- Advertentie -