Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Vuurwerk richt bij puberjongens het vaakst schade aan

dinsdag 31 december 2019 | Bron: Nederlandse Brandwonden Stichting

Vuurwerk richt bij puberjongens het vaakst schade aan

Brandwonden, oogletsel, verminkte lichaamsdelen of gehoorbeschadiging. Dit zijn de gevolgen wanneer het afsteken van vuurwerk misgaat. Arts-onderzoeker Daan van Yperen heeft onderzoek gedaan naar vuurwerkletsel. Hij concludeert dat puberjongens het vaakst slachtoffer zijn van zo’n vuurwerkincident. 90% van alle slachtoffers is man en ongeveer 50% van alle slachtoffers is jonger dan 16 jaar oud. Van Yperen zegt hierover: “Vuurwerkletsel bepaalt voor deze jongen de (on)mogelijkheden voor de rest van hun leven. Op het gebied van werk, sport of relatie. De impact van een vuurwerkongeval kan dus enorm zijn.”

Omstanders zijn vaak slachtoffer

Van Yperen concludeerde dat in de helft van de ongevallen het vuurwerk afkomstig is van anderen. In de andere helft van de ongevallen is eigen gedrag de oorzaak van het letsel. “Vuurwerk maakt iets roekeloos los bij mensen. Het nodigt uit tot onveilig gedrag. Bijvoorbeeld het gooien van vuurwerk naar elkaar en omstanders, of het vasthouden van aangestoken vuurwerk in je hand” aldus van Yperen.

Campagne voor tieners

De Nederlandse Brandwonden Stichting heeft dit jaar een aparte campagne ontwikkeld, die speciaal gericht is op tieners. In samenwerking met onder andere bekende YouTube-vlogger Milan Knol, zijn er speciale preventievlogs ontwikkeld over het veilig afsteken van vuurwerk. Doordat tieners zich identificeren met de vloggers hoopt de Nederlandse Brandwonden Stichting dat tieners voorzichtiger omgaan bij het afsteken van vuurwerk.

5 tips voor het veilig afsteken van vuurwerk

Tip 1: draag een beschermende vuurwerkbril, oordoppen en draag geen brandbare kleding zoals nylon

Tip 2: houd vuurwerk nooit in je hand wanneer je het afsteekt. Gooi geen vuurwerk naar andere mensen of dieren

Tip 3: gebruik een aansteeklont voor het afsteken en houd minimaal 8 meter afstand van het vuurwerk 

Tip 4: steek vuurwerk nooit opnieuw af, ook als het de eerste keer niet is afgegaan.

Tip 5: lees de gebruiksaanwijzing van het vuurwerk overdag, soms is het in de avond te donker om te lezen waardoor je het op de verkeerde manier af kan steken

.
- Advertentie -
- Advertentie -