Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Voorlichting risico dementie bij slechthorendheid nodig

dinsdag 06 augustus 2019 | Bron: Gain

Voorlichting risico dementie bij slechthorendheid nodig

Drie op de vier Nederlanders weten niet dat slechthorendheid een risicofactor is voor de ontwikkeling van dementie. Wel wil negen op de tien Nederlanders dat 50-plussers hier beter over worden voorgelicht. Dat blijkt uit onderzoek van Gain, de branchevereniging voor producenten van hoorhulpmiddelen in Nederland.

Nuttig onderzoek

Geriater Dr. Kees Kalisvaart, werkzaam bij het Spaarne Gasthuis, vertelt: “Onderzoek toont het verband aan tussen gehoorproblemen en cognitieve achteruitgang en dementie. Het is daarom ook nuttig dat er onderzoek wordt gedaan naar de mate waarin deze risico’s bekend zijn bij het grote publiek. 

Tijdige behandeling van slechthorendheid

Slechthorendheid in ouderen gaat vaak gepaard met een flinke beperking in de kwaliteit van leven. Naast de ervaren gehoorproblemen geeft slechthorendheid dus ook een verhoogd risico op dementie, een ernstige ouderdomsziekte waarbij de hersenen worden aangetast en problemen ontstaan met vooral het geheugen. Kalisvaart vindt het daarom belangrijk dat slechthorendheid tijdig wordt aangepakt: “Met een hoortoestel kan de kans op dementie met zo’n 33 procent dalen. Naast het stoppen met roken en drinken, meer bewegen en leren, is het tijdig dragen van een hoortoestel een goed recept tegen dementie.”

Uit het onderzoek blijkt ook dat meer dan de helft van jongeren en 50-plussers vindt dat ouderen verplicht jaarlijks hun gehoor zouden moeten laten controleren.

.
- Advertentie -
- Advertentie -