Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Mogelijk verbod op lachgas recreatief gebruik

woensdag 11 december 2019 | Bron: www.rijksoverheid.nl

Verbod op lachgas recreatief gebruik

Recreatief gebruik van lachgas wordt mogelijk verboden. Lachgas zal op lijst II van de Opiumwet worden geplaatst. Uit onderzoek is gebleken dat het aantal gezondheidsincidenten toeneemt en dat er veel overlast door zwerfvuil wordt ervaren als gevolg van de rondslingerende patronen. 

Gebruik lachgas

Lachgas is oorspronkelijk bedoeld voor bijvoorbeeld slagroomspuiten in de horeca, als roesmiddel in ziekenhuizen of bij de tandarts en als vermogensboost in de autosport. De afgelopen jaren wordt lachgas steeds vaker gebruikt als recreatief roesmiddel. Dit zorgt voor overlast en meer verkeersongevallen. Daarnaast kan het gebruik van grote hoeveelheden lachgas tot ernstig en blijvend neurologisch letsel leiden.  

Risico’s

Door lachgas op lijst II van de Opiumwet te plaatsen, wordt het gebruik ervan nagenoeg verboden. Volgens staatssecretaris Blokhuis zijn de risico’s voor de gezondheid van jongeren niet langer acceptabel. De beoordeling van het CAM (Coördinatiepunt Assessment en Monitoring) laat zien dat het recreatief gebruik van lachgas erg schadelijk kan zijn. Het is zeker niet zo onschuldig als het lijkt. Het recreatief gebruik van lachgas heeft zich ontwikkeld tot een drugsprobleem en daarmee is de Opiumwet de juiste route om dit aan te pakken. Daarnaast kan het gebruik van grote hoeveelheden lachgas tot ernstig en blijvend neurologisch letsel leiden, zoals een dwarslaesie. Ook kan er een ernstig vitamine B12-tekort ontstaan. 

Preventie

In aanvulling op het plaatsen van lachgas op lijst II van de Opiumwet is preventie en goede voorlichting erg belangrijk. Minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat zet zich in voor de preventie van het gebruik van lachgas in het verkeer. TeamAlert zal hiervoor een online campagne ontwikkelen om jongeren te wijzen op de gevaren.

Laatst geüpdate: 11 december 2019

.
- Advertentie -
- Advertentie -