Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Problemen door hogere wachttijden in de oogzorg

dinsdag 06 november 2018

Wachtlijsten voor oogzorg in het ziekenhuis worden steeds langer. De toegangstijd voor de oogarts is sinds 2013 met ruim 60% gestegen, terwijl zichtverlies en oogaandoeningen juist toenemen. Alertheid op alarmsignalen en vroege diagnose zijn nodig om het risico op slechtziendheid en blindheid te verminderen. Dit blijkt uit de ‘Nationale Rapportage Oogzorg 2018’ van Specsavers en Oogfonds.

Belang van vroegtijdige diagnose

Jaarlijks hebben zo’n 1 miljoen Nederlanders een afspraak bij een oogspecialist voor behandeling van een oogziekte zoals staar, glaucoom, maculadegeneratie of diabetische retinopathie. Tijdige diagnose van deze aandoeningen verkleint het risico op slechtziendheid.

Problemen door oplopende wachttijden

De oplopende wachttijden kunnen in de toekomst grote problemen veroorzaken. Onvoldoende screening en uitgestelde behandeling verhogen namelijk onnodig de kans op zichtverlies door een oogziekte. Edith Mulder, directeur van het Oogfonds: “Deze cijfers laten zien dat het hoog tijd is dat we in actie komen. Verlies van het zicht is bij de meeste oogaandoeningen immers onherstelbaar en het heeft een enorme impact op iemands leven en op dat van zijn of haar naasten.”

Rol voor optometristen

Volgens Specsavers en het Oogfonds is er een belangrijke rol voor optometristen. Zij onderzoeken de gezondheid van de ogen en zijn werkzaam in ziekenhuizen en optiekwinkels. Met behulp van een preventief onderzoek kunnen ze oogaandoeningen in een vroeg stadium ontdekken. Zo wordt de zorg van de oogarts alleen ingeroepen voor mensen die dit nodig hebben, waardoor de wachttijden verminderen. Specsavers zet in 80 filialen optometristen in die een preventief ooggezondheidsonderzoek kunnen uitvoeren.

Bronnen: Oogfonds, Specsavers

Lees meer over veelvoorkomende oogaandoeningen

.
- Advertentie -
- Advertentie -