Gezondheidsplein is een informatieve website over gezondheid. De gezondheidsinformatie op deze website staat los van eventueel getoonde advertenties.

Onderzoek naar voeding en beweging tijdens de Nijmeegse Vierdaagse

dinsdag 16 juli 2019

Tijdens de 103e Nijmeegse Vierdaagse doet een team van wetenschappers onderzoek naar voeding en beweging onder leiding van hoogleraar fysiologie dokter Maria Hopman van het Radboud UMC. Het onderzoek richt zich op het effect van gezonde groenten op de wandelprestatie. Ook wordt onderzocht of er onderweg voldoende gezonde voeding aangeboden wordt.

Sinds 2011 worden deze grootschalige onderzoeken gedaan onder de wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse. Ongeveer 25.000 deelnemers per jaar beantwoorden een vragenlijst, waarin vragen staan over hun beweeggedrag, beweeghistorie, ziekte en medicijngebruik. Elk jaar richt een deel van de vragen zich op een thema, zoals dit jaar voeding en beweging.

Voldoende drinken, ook bij mooi wandelweer

Uit eerder onderzoek is gebleken dat ruim twintig procent van alle wandelaars op de eerste dag uitgedroogd over de finish komt, als ze niet extra drinken onderweg. De eerste dag van de Nijmeegse Vierdaagse is daarmee de grootste aanslag op het lichaam.

De wandelaars hadden vorig jaar tijdens de 102e Nijmeegse Vierdaagse, te kampen met extreme hitte en liepen daarbij een verhoogd risico op forse uitdrogingsverschijnselen. Hoewel de weersomstandigheden dit jaar milder lijken, worden lopers geadviseerd goed te drinken onderweg. Juist het milde weer is een risico op onderschatting van de kans op uitdroging, waarschuwt de organisatie. 

.
- Advertentie -
- Advertentie -