Hoe het spontaan trillen van een spier ontstaat, is afhankelijk van de plek.
Spiertrekkingen oog(lid)
Bij een trillend ooglid – één van de bekende spiertrekkingen – komt het door een probleem aan het einde van een zenuwvertakking naar het ooglid. Tussen de verschillende zenuwtakjes ontstaat kortsluiting, waardoor ‘treintjes van elektriciteit’ worden gevormd. Die treintjes geven de spieren rond de ogen een opdonder. Dit doen ze in een regelmatig ritme.
Spiertrekkingen arm of been
Bij spiertrekkingen in de armen of benen zit het iets anders. Vaak is er dan sprake van een lichte irritatie van de zenuw. Ook opgeloste zouten (‘elektrolyten’) spelen hierbij een belangrijke rol. Deze zouten zijn nodig om elektrische signalen van de zenuw naar de spier te sturen. Als de samenstelling hiervan verandert, kan de elektrische stroomvoorziening op hol slaan, met als gevolg dat de spieren in je arm of been spontaan beginnen te bibberen. Overmatig zweten of gebrek aan vocht verandert de balans van opgeloste zouten. Spiertrekking komen daarom vaak voor na het sporten of een andere fysieke inspanning.
Fasciculaties bij ms
Bij multiple sclerose (MS) is door aantasting van de zenuwbanen de coördinatie tussen spieren minder goed, waardoor sommige spieren overmatig gespannen zijn. Vaak gaat dit gepaard met onwillekeurige spiertrekkingen waarbij spieren wel een signaaltje krijgen om aan te spannen, maar niet meer ontspannen. Een arm of been wordt dan bijvoorbeeld in een vreemde stand getrokken.
Spiertrekkingen in het hele lichaam
Andere factoren die spiertrekkingen in het lichaam kunnen uitlokken zijn:
Spiertrekkingen door stress
Spiertrekkingen door stress of angst worden ook wel ‘tics’ of ‘zenuwtrekjes’ genoemd en kunnen in elke spier van het lichaam voorkomen. Vaak speelt het op als je rust neemt na een stressvolle periode. De spiertrekkingen worden dan veroorzaakt door onbewust gespannen spieren.
Fasciculaties en vitamine D
Spiertrekkingen in de bovenarmen, schouders, heupen en bovenbenen kunnen wijzen op een vitamine-D-tekort. Vitamine D is essentieel voor goed werkend spierweefsel en een tekort kan leiden tot slechtere kwaliteit van spierweefsel. Spierzwakte door een vitamine-D-tekort kan zich ook uiten in moeilijk opstaan uit een stoel of moeilijk traplopen.
Fasciculaties bij ALS
Amyotrofische laterale sclerose (ALS) uit zich in het beginstadium vaak in de vorm van kleine, onwillekeurige spierbewegingen, die zichtbaar zijn als een soort golfvormige bewegingen op de huid. Daarna ontstaat er spierzwakte en verschrompelen de spieren. De volgorde van de spieren die worden aangedaan verschilt per persoon.