Diabetes insipidus kan bij iedereen op elke leeftijd optreden. We onderscheiden verschillende vormen van diabetes insipidus met verschillende oorzaken. Hieronder lichten we de verschillende vormen en oorzaken toe. In sommige gevallen blijft de precieze oorzaak echter onbekend.
Neurogene of centrale diabetes insipidus
Neurogeen betekent dat de oorzaak in het zenuwstelsel ligt. Bij deze vorm werkt de hypofyse niet goed, waardoor er te weinig antidiuretisch hormoon wordt aangemaakt. De achterliggende oorzaak is vaak een beschadiging van de hypofyse ten gevolge van ernstig hoofdletsel. Ook een operatie of een tumor in de buurt van de hypofyse kan voor een tekort aan het antidiuretisch hormoon zorgen. De neurogene vorm kan ook aangeboren zijn en ontstaan als gevolg van een verandering in het DNA (mutatie).
Nefrogene diabetes insipidus
Nefrogeen betekent dat de oorzaak bij de nieren ligt. Bij deze vorm reageren de nieren niet goed genoeg op het antidiuretisch hormoon. Ze produceren dan te veel urine. Nefrogene diabetes insipidus kan erfelijk zijn. Andere oorzaken zijn bijvoorbeeld een nieraandoening, nierfalen of medicijngebruik (bijvoorbeeld lithium).
Gestagene diabetes insipidus
Gestagenen zijn bepaalde vrouwelijke geslachtshormonen die een belangrijke rol spelen tijdens de zwangerschap. Deze vorm ontstaat dan ook alleen tijdens een zwangerschap. Na de zwangerschap is er meestal spontane genezing. Overigens moet deze aandoening niet verward worden met zwangerschapsdiabetes.
Dipsogene diabetes insipidus
“Dipsao” komt uit het Grieks en betekent dorsten. Bij deze vorm is er een verstoring in het dorstmechanisme. De hersenen geven normaal gesproken een signaal als het lichaam extra vocht nodig heeft. Bij een verstoring krijgt iemand extreem veel dorst; de nieren maken dan meer urine aan. Onderliggende oorzaken zijn bijvoorbeeld een tumor, hersenoperatie, hoofdwond of infecties.